ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Токът ли ни прави по-бедни?

20.02.2013

Как една разяснителна кампания за референдум и увеличен период за отчитане на електроенергията в най-студения месец накараха хората да осъзнаят, че са бедни?

 

Искам още в началото да уточня, че това не е нито новина, нито анализ на специалист, а моите лични размисли върху създалата се ситуация в България.

 

 

През последните 11 дни българският народ излезе на улиците.

Първоначално причината бяха високите сметки за ток и парно. Протестът беше мирен, инцииран от граждани и изглеждаше, че ще се подреди на опашката при предишните неуспели протести на екоактивисти, майки с деца и множество други недоволни от дадена ситуация хора. И това неглижиране на проблема изглеждаше логично, тъй като периодът на отичтане на електромерите между празниците беше по-голям от обикновено, защото месец декември беше студен, защото имаше много почивни дни, в които хората съвсем логично потребяват повече ток, защото по празници се готви повече и още хиляди логични защо-та.

След това “доброжелатели” обясниха на народа, че сметките са високи заради всички останали цифрички в сметката, освен тази, на която ясно пише “ТОК”. Тогава народът поиска да се премахнат удръжките за преноса и разпределението на електроенергията (електропреносна мрежа). Само че, не се замисли, че такъв абсурд няма как да се получи. Никой няма да поддържа нещо за „без пари“. 

Освен това, народът вече знаеше от разяснителната кампания на референдума за ядрената енергетика, в която разноцветни политици се надлъгваха по енергийни въпроси, че няма по-евтино от тока от АЕЦ“Козлодуй” и няма по-скъпо от надбавките за зелена и кафява енергия, които пък ги нямало в нито една развита страна. И, нормално, поиска тези надбавки да се махнат от сметките му за електроенергия. Появиха се коментари, че не може да плащаме такива сметки при положение, че имаме най-евтиния ток в Европа. Тогава министър Делян Добрев излезе да обясни на хората, че тези добавки са част от цената на електроенергията и че няма как да се махнат, че отоплението на ток не е никак евтино и куп други екзистенциални истини, за които отнесе няколко снежни топки и си се прибра. Няма да коментирам „меката“ ДКЕВР, която години наред калкулираше всякакви декларирани (но непроверени) разходи на ЕРП-та в цената на електроенергията.

Тогава се включиха “грижовните” политици, които разясниха, че проблемът бил в монополите, в чуждите компании, в недобросъвестните съседи, които крадат, в Европейския съюз, в Америка, в Русия… Само дето не обвиниха и извънземните, че са ни такива сметките за ток и парно. И тогава народът прогледна! Разбра, че не протестира срещу високите си сметки, а срещу своята бедност.

Протестираше си тихичко, осъзнавайки, че има право да бъде сърдит, но и че няма кой да му помогне. И от тази му мъка се възползваха всички политически сили. На мирните протести започнаха да се появяват провокатори със закрити лица, да мятат камъни по цивилни и по полиция, да всяват смут и страх у хората. Политиците се надпреварваха да обвиняват всеки друг, но не и себе си. На Бойко Борисов му се свършиха министрите за подмяна. Видя, че никой не му се връзва на обясненията, че не е виновно неговото правителство, че такова положение били заварили. Не пропусна отново да ни посочи килограмите лентички и километрите магистрали, за които трябвало да сме благодарни. Накрая направи и най-безпомощния си ход – изигра лошо режисирана сценка пред журналисти, в която представи една госпожа за “лицето на простеста”, която била внесла писмо с искания, с които той и подчинените му министри биха се съобразили. Тази госпожа разясни на журналистите и народа какви чудесни хора са министрите и колко бързо решават проблеми.

Само пропусна това, че журналистите си умират да разследват, а народа в повечето случаи не пасе трева. Та в резултат на сценката се оказа, че “лицата на протеста” са подставени, а обещанията са по-лоши и от предизборни.

Протестиращите озверяха още повече, разграничиха се с “лицата на протеста” и пак наизлязоха на улиците. На екрана се появи и окървавена от полицейска палка физиономия. Журналистите започнаха да говорят с анализатори, да копаят на дълбоко, макар и плахо да вадят истини.

В резултат на всички тези събития днес министър-председателят на Републиката направи последния си ход – депозира оставка на правителството. Утре тя ще бъде гласувана в Парламента.

Засега всички са доволни, но аз се питам какво ще стане утре?

Какво ще стане с отнемането на лицензии, с проверките на агенциите и прокоратурата?

Какво ще стане с цените на тока, парното, горивата?

Ще се промени ли нещо въобще?

Осъзнатата бедност ще ни направи ли по-богати?

Tags: ,

3 Responses to Токът ли ни прави по-бедни?

 1. Герго on 20.02.2013 at 23:01

  Не съм на страната на опозицията, но съм против сегашното управление, поради три причини(за човек не гледащ новини не са малко):
  1. Министъра на образованието много явно не беше коректен, за да не използвам други изрази. Махнаха го наскоро, но не трябваше въобще да го слагат на поста. Явно специалността му египтология е изтълкувана донякъде погрешно, заради песента „Пирамиди, фараони, далавери за милиони, куче влачи рейс“. Да с далаверите се справяше, но с образованието- не.
  2. При новината, че от руска страна, може да бъде заведено дело заради Белене, министъра декларира в медиите, че ние сме щели да заведем ответно дело за повече пари, което да спечелим. Ако беше така, защо да се чака да бъде заведено дело? Нали сме можели да заведем дело и да го спечелим?
  3. Главният прокурор в предизборната си реч изрично деклсрира, че няма да ревизира действията на предишните, а ще гледа само напред.
  А по телевизията дадоха една девойка, която протестираше заради 60 лева сметка за ток. Аз плащам повече на топлофикацията през лятото, като блока няма парно от години. А тя на топлофикация въобще не плащала.
  И на следващите избори ще гласувам за малка партия, която ще си продаде скъпо гласовете. При повече народ да клати лодката и да се бори за кокала, може пък да свършат нещо и по съвест, а не защото някой им дава едни пари. Политиците са алчни, но ако парите са малко- стават злобни и отмъстителни.

 2. Герго on 21.02.2013 at 7:55

  Да се върнем на тематиката на страницата.
  Референдумът за развитието на ядрената енергетика, проведен на скоро, се превърна в цирк- въпреки че беше ясно, че такъв ще има, управляващите умишлено го бавеха. Промени се въпроса до неузнаваемост и хората подписали се за референдум за АЕЦ Белене се чудеха, дали новият въпрос съответства на началния. Дали не става въпрос за АЕЦ до бистришката река или до Ропотамо.

  Кой нормален човек започва процедури за отнемане на лиценз на ЕРП точно преди да го махнат от власт? Това е или отчаян ход за намаляване на напрежението или умишлено миниране за следващото управление.

  Плановете за развитие на ядрената са неясни, но и обикновенната енергетика може да изчезне. То не е ясно, дали сегашните управляващи искат да остане държава или може би да стане трамплин за сенчестия бизнес насочил се към европа- 500 хиляди лева за неограничена виза а после и гражданство с право на работа в европа.

 3. Атанас on 03.06.2013 at 1:06

  Е, Герго, сега, три месеца по-късно, как ги виждаш нещата? Доволен ли си?
  А това „500 хиляди лева за неограничена виза а после и гражданство с право на работа в европа.“ – искаш да кажеш, че някой ще даде 250 000 евро, за да иде да работи в Европа? Не усещаш ли, че ти куца логиката? Ако някой е толкова добър в работата си, че да е в състояние да избие 250 000 евро за относително кратък период, то той би се уредил с работа в Европа, а и навсякъде другаде, без да прави „врътки“ с гражданство.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари