ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Д. Медведев: «Росатом» Трябва да извърши мащабна модернизация на отрасъла

20.02.2013

На Държавната корпорация «Росатом» и предстои да извърши мащабна модернизация на отрасъла, а също да формира стратегия за технологично лидерство на енергийните и не-енергийни пазари.

За това съобщи премиерът на РФ Дмитрий Медведев, в изказването си на Красноярския икономически форум . “Като цяло задачата на Държавната корпорация е да влезе в голямата двадесеторка на световните иновационни компании”, – подчерта ръководителят на правителството на Русия.

 

 

По поръчение на правителствената комисия и на Президента на РФ през 2011 година “Росатом” разработи Програма за иновационно развитие и технологична модернизация за периода от 2011 до 2020 година. В нея са предвидени три направления за иновационно развитие: Модернизация на съществуващите технологии, създаване на нови технологии за енергийните пазари и разширено използване на ядрените технологии извън пределите на ядрения отрасъл, например, в ядрената медицина, създаването на суперкомпютри и други.

В частност, Програмата предвижда разработване на реактори от IV поколение; изпреварващо развитие на радиационните технологии в медицината и селското стопанство; разширяване на кооперирането с частни инвеститори; увеличаване на делът на научно-изследователските и опитно-конструкторски работи (НИОКР). Така, плановото ниво на финансиране на НИОКР от 2012 година трябва да бъде 4,5% от доходите на “Росатом”. Планира се към 2020 година Държавната корпорация да получи 15% приходи от нови проекти за сметка на реализацията на програмата.

Източник: nuclear.ru

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари