ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В света има 437 действащи ядрени енергоблока – база PRIS

11.02.2013

 

Базата данни PRIS, поддържана от МААЕ, публикува равносметката за 2012 година за броя на енергоблоковете по света.

През миналата година са били пуснати в експлоатация три нови енергоблока. Всичките се намират в Азия.

В Южна Корея първите киловатчасове са дали блоковете „Shin-Wolsong-1″ и „Shin-Kori-2″. И на двата блока са монтирани реактори с лека вода под налягане OPR-1000. Това са корейски реактори от второ поколение.

В Китай на 28 декември заработи първи блок на новата АЕЦ „Ningde“ с китайският клонинг на френската технология – реакторът CPR-1000.

През миналата година два енергоблока са се върнали в строя след дълъг престой. Това са канадските първи и втори блок на АЕЦ „Bruce“ с тежководни реактори CANDU модел CANDU-791. Блоковете на тази централа на времето се разглеждаха като една от стъпките по пътя за създаване на проекта CANDU-9 – с 900 MWелектрическа мощност. Блоковете на тази централа на времето се разглеждаха като една от стъпките към създаването проекта. Обаче канадската деветка така и не беше построена, а първи и втори блок на АЕЦ “Брюсе” бяха спрени през 1997-1998 година.

Заедно с двата канадски блока световният парк от действащи енергоблокове се е попълнил през 2012 година с още 5 блока.

Базата отчита и загуби. През 2012 година са били затворени общо 3 енергоблока – във Великобритания и Канада.

Великобритания продължава процеса на освобождаване от старите магноксови реактори. През миналата година бяха окончателно спрени „Oldbury-A1″ и „Wylfa-2″. Очаква се в бъдеще те да бъдат заменени със съвременни блокове с леководни реактори.

В Канада на 28 декември беше окончателно спрян втори блок на АЕЦ „Gentilly“. Съдбата му беше предрешена от политиците. Партията на квебекските националисти, която спечели местните избори в провинция Квебек, изпълни своето обещание, дадено през 2009 година за затваряне на блока. Първият блок на тази централа с реактор HWBLWR-250 е изведен от експлоатация още през 1977 година.

В крайна сметка, през 2012 година – първата след Фукушима – общият брой на действащите енергоблокове се е увеличил с два.

Оптимистични са показателите за новото строителство. През 2012 година са стартирали дейностите по съоръжаването на седем блока – шест в Азия и един в Русия.

От тях, както обикновено, лидер е Китай с началото на строителството на 4 нови блока. В хронологичен порядък спрямо датата на започване на строителството това са блоковете: „Fuqing-4″, „Yangjiang-4″, „Shidaowan-1″ и трети блок на Тянванската АЕЦ с руският ВВЭР-1000.

В този списък специално може да се отбележи „Shidaowan-1″ (нчало на строителството – 9 декември 2012 година). Това ще бъде първият в Китай енергоблок с реактор ВТГР. По-точно с два реактора, работещи на една турбина – затова в статистиката този обект се счита за един блок.

Освен това, през 2012 година е започнато строителството на първи блок на Балтийската АЕЦ (Русия), а също и на блоковете „Shin-Ulchin-1″ (Южна Корея) и „Barakah-1″ (ОАЕ).

През 2012 година беше официално прекратено строителството на два блока. Това са първи и втори блок на АЕЦ “Белене” в България.

 

По този начин, към 1 януари 2013 година броят на действащите ядрени енергоблокове в света е 437. Броят на блоковете, намиращи се на етап строителство е 67.

Източник: AtomInfo.Ru

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари