ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Великобритания – диверсия – съборени са два ветрогенератора

10.02.2013

 В края на миналата седмица в югозападната част на острова са намерени паднали два ветрогенератора. Един от тях, с височина 35 метра е в графство Девон. Вторият (18 метра) на територията на частна ферма в съседното графство Корнуол е паднал след 5 дни на 30 километра от първия.

От начало се е предполагало, че падането е причинено от силния вятър, скоростта на който е достигала до 22 m/s. Oбаче специалистите са категорични, че конструкциите са разчетени за много по-големи натоварвания. По-точно втората турбина трябва да издържа на вятър със скорост 52m/s (186 km/h). Обстойното разследване е показало, че причината за падането са били развити болтове, които крепят мачтите на ветрогенераторите към фундаментите, съобщава Telegraph.co.

Окончателните заключения на разследващите органи не са представени, но изтеклата информация навежда на диверсия. Още повече, че местните жители по начало не са били съгласни с монтирането на вятърните турбини, защото разваляли пейзажа. Въпреки това, през 2010 година първият ветрогенератор с мощност 50 kWна стойност 400 хиляди долара е бил монтиран. Планира се монтажът на още 16 турбини.

Интересно е, че при първия инцидент от следствието са заявили, че няма да разследват случая, защото “вятърната турбина не е здание”.

Британските СМИ отбелязват, че подобни инциденти поставят под заплаха безопасността на обектите на “зелената” енергетика във връзка с “ожесточената съпротива и откровената диверсия” от страна на населението.

Съвременните ВЕЦ и АЕЦ са разположени компактно, затова охраната им е добре организирана. Разхвърляните ветропаркове и фотоволтаични ферми значително усложняват тази задача. В Ирак и в Афганистан за целта се използват безпилотни самолети и видео-наблюдение.

Източник: http://www.smartgrid.ru/novosti/v-mire/v-britanii-zafiksirovano-uzhe-dva-sluchaya-diversii-na-vetryakah/

Tags: ,

One Response to Великобритания – диверсия – съборени са два ветрогенератора

  1. Красимир Христов on 11.02.2013 at 10:36

    Още няколко снимки на падналия ветрогенератор: http://laurensam.livejournal.com/181641.html

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари