ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Министерството на енергетиката на САЩ не е дооценило рисковете при изграждането на АЕЦ Вогтл – доклад

09.02.2013

Министерството на енергетиката на САЩ (DOE) не е дооценило рисковете при реализирането на проекта за построяване на АЕЦ “Вогтл”, което може да заплашва със сериозни финансови загуби инвеститорите на проекта, се казва в доклада на американската нестопанска организация Southern Aliance for Clean Energy (SACE), която се специализира в насърчаване на “зелените технологии”, публикуван на сайта на SACE.

“Строителството на два нови ядрени енергоблока е проект с високо ниво на риска. И не само затова, че продължителното строителство вече доведе до значителен преразход на средства, но и защото се засили конкуренцията на други видове електрогенерации, включително и на природен газ. Вследствие на това много от ядрените проекти в страната се отлагат и направо се отменят. Въпреки тези рискове, Министерството на енергетиката на САЩ е дало държавни гаранции по кредитите за АЕЦ “Вогтл” като обикновени инвестиции за инфраструктура”, – се казва в документа.

Експертите отбелязват, че министерството за своите разчети е ползвало данни, подготвени от външни организации, в следствие на което е могло да не дооцени рисковете от взетото решение за поддръжка на проекта. Според SACE недооценяването на рисковете в случай на неизпълнение на проекта ще доведе до сериозни загуби за инвеститорите.

“Ние препоръчваме да се направят допълнителни изследвания за откриване и уточняване на рисковете по проекта”, – се казва в доклада.

 

Трети и четвърти блок (AP-1000)на АЕЦ “Вогтл” се строят с държавна гаранция от федералния бюджет на САЩ. Сумата на гаранцията за двата блока е 8,33 милиарда долара, като общата сума за построяването им се очаква да достигне до 14-15 милиарда долара. Съгласно графика, пускът на трети блок е предвиден за ноември 2016, а на четвърти през ноември 2017 година. Има индикации, че сроковете могат да бъдат изместени за първата половина на 2017 и 2018 година, съответно.

Източник: РИА Новости

 

 

 

Б.Р. Автор на статията е моят добър познат, главният редактор “Наука и екология” – Резниченко Андрей Яковлевич.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари