ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Германия има намерение да получава електроенергия от БАЕЦ до Калининград

07.02.2013

 

Германия планира да получава електроенергия от Балтийската АЕЦ, която се строи в Калининградска област.

Такава информация е разпространена от Мюнхенския институт за защита на околната среда – съобщи в началото на седмицата Rugrad.eu.

Според информацията от института, федералното правителство има намерение да доставя в Германия електроенергия от Калининградска област посредством подводен кабел по дъното на Балтийско море. Построяването на това трасе ще се финансира със средства на ЕС. Това е на фона на приетото по-рано решение на правителството на Германия за пълно излизане от ядрената енергетика след аварията на японската АЕЦ “Фукушима-1”.

От своя страна представител на Министерството на икономиката на Германия съобщи, че плановете за доставки не се на федералното правителство, а на едно руско енергийно предприятие. Той поясни, че решенията за възможни доставки на електроенергия се вземат от енергийните компании, а не от федералното правителство. Според него вносът и износът на електроенергия е съвсем в реда на нещата.

Трябва да отбележим, че през 2012 година в германските СМИ излизаше информация за интерес към Калининградската АЕЦ от страна на германския енергиен концерн RWE, който е провеждал преговори с «Интер РАО ЕЭС». Тогава, обаче, не е се е обсъждало прокарване на кабел по дъното а Балтийско море, а за ползване на полската електропреносна мрежа. За резултатите от преговорите официален Берлин не знае нищо.

БАЕЦ ще има два енергоблока с електрическа мощност по 1,2 GW всеки. Въвеждането в експлоатация на първия блок се планира за 2016, а на втория за 2018 година.

Стойността на централата се изчислява на 4,8 милиарда евро, а заедно с инфраструктурата – 6,23 милиарда евро. Централата се строи на 120 километра от Калининград, на 60 километра от брега на Куршския залив и на 12 километра на югоизток от град Неман.

Източник: http://www.knia.ru/news/9867.html

 

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари