ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Япония – регулаторите предлагат нова дефиниция на активен разлом – Касивадзаки-Карива може да бъде затворена

08.02.2013

 

До момента, регулаторните органи считаха за активни такива разломи, при които не е имало раздвижване през последните 120-130 хиляди години. Очаква се тази граница да бъде разширена до 400 хиляди години.

Ако предложението им бъде прието, това ще повлияе негативно на съдбата на АЕЦ „Касивадзаки-Карива“. На тази площадка два разлома минават точно под зданието на първи енергоблок.

Компанията TEPCO, която експлоатира АЕЦ „Касивадзаки-Карива“ твърди, че тези разломи са в покой през последните 120-240 хиляди години.Обаче част от геолозите не споделят тази оценка.

Във всеки случай, ако регулаторите приемат новата дефиниция за активен разлом, то най-малко ще се наложи първи блок ма централата да бъде изведен от експлоатация.

Регулаторните органи, също така, планират да разширят от 10 на 30 километра зоната за евакуация при тежки аварии. По този начин, съответно, ще се увеличи броят на префектурите, без съгласието на които няма да могат да се пускат блоковете.

Струва си да се отбележи, че “добавените” префектури до сега не са получавали никакви изгоди от експлоатацията на АЕЦ и могат да са настроени негативно към мирния атом.

В Япония има 50 ядрени енергоблока годни за експлоатация и още 2 са в процес на строителство. Практически сега работят само 2 енергоблока. Освен това, на етап подготовка за връщане в експлоатация се намира блокът с реактор на бързи неутрони „Монджу“.

Източник: AtomInfo.Ru

Б.Р. Александр Уваров, главен редактор на AtomInfo.Ru, направи за моите читатели кратък общ коментар за Япония:

“В Япония сега има любопитна ситуация. От връщането в експлоатация на болшинството от спрените енергоблокове никой категорично не се отказва.

Но регулаторите, струва ми се, са си наложили правилото да направят по-жестоки всички правила. Изобщо, ако трябва да се прави всичко, което те ще поискат, рестартирането на блоковете може да се очаква след няколко години.

Между другото, през лятото или в началото на есента, японците ще спрат за поредната инспекция двата работещи блока (Ohi-3/4). По този начин страната пак ще остане без ядрена енергетика.”

 

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари