ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Министър Добрев – за ОЯГ и високоактивните отпадъци

06.02.2013

 АЕЦ „Козлодуй” има договор за връщане на отработено ядрено гориво в Руската федерация за регламентирано съхранение и преработка.

В този договор се предвижда, че евентуално последващо връщане на получените при преработката високоактивни отпадъци от реактор тип ВВЕР-440 ще се извършва въз основа на отделен конкретен договор. Такъв договор към настоящия момент няма сключен. Това е по отношение на малките, изведени от експлоатация блокове.

По отношение на големите блокове, относно високоактивните отпадъци, получени от преработката на отработеното ядрено гориво от реакторите ВВЕР-1000, това са въпросните големи блокове, има подписан договор за връщането му след преработване.

Руската федерация планира заводът за преработка на отработено ядрено гориво ВВЕР-1000 да бъде въведен в експлоатация след 2025 г., така че след този момент ще започне и това връщане.

Тъй като високоактивните отпадъци следва да се съхраняват в безопасност стотици хиляди години, България е разгледала различни възможности за това в Стратегията за управление на радиоактивните отпадъци и отработеното ядрено гориво до 2030 г.

Без да се отхвърлят всички варианти на възможни технически решения за управление на високоактивни отпадъци за целите на защитата на политическия и икономически суверенитет на страната на този етап за оптимално се приема решението за изграждане на надземно дълговременно хранилище с период на административен контрол не по-малко от 100 години за високоактивните отпадъци. Този период на контролирано съхранение на високоактивните отпадъци ще позволи да се получат нови данни и технически решения, които могат по съществен начин да променят методите на управление на тези отпадъци. Така ще се избегнат груби грешки при окончателното погребване в устойчиви геоложки формации.

В интерес на истината решенията, които съществуват в световен мащаб за съхранение на високоактивните отпадъци, са всичките с определен период на време, в случая до 100 години. Светът се надява, че през тези 100 години ние ще намерим решение за начина на съхранение на тези отпадъци за тези стотици хиляди години, които трябва да ги съхраняваме. Благодаря Ви.

Отговор на парламентарно питане от Ариф Агуш – ДПС

Източник: http://www.mi.government.bg/bg/themes/otgovor-na-parlamentarno-pitane-ot-arif-agush-naroden-predstavitel-ot-pg-dvijenie-za-prava-i-svobod-1201-310.html

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари