ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Чехия – Westinghouse привлича местните доставчици и заплашва чешко-руският консорциум

07.02.2013

Компанията „Westinghouse“ обещава в случай на победа в конкурса за АЕЦ “Темелин” да купува стоманата необходима за построяването на трети и четвърти блок на централата от чешки доставчици.

На конференция в Прага в края на януари представителите на американската компания са дали да се разбере, че кооперирането с чешките стоманолеярни предприятия е възможно да бъде разширено и за други проекти на „Westinghouse“ в Източна Европа.

Същият ден „Westinghouse“ подписва съответното съглашение за взаимно разбиране с компаниите „Excon Steel“ и „Modrany Power“.

По повод на Темелин, представителите на компанията заявиха, че „Westinghouse“ може да предостави “някои видове” финансиране на строителството на новите блокове.

В частност, възможно е да става дума за подкрепа от страна на експортно-импортната банка на САЩ, а също и от японската банка за международно сътрудничество.

Президентът на „Westinghouse“ Дени Родерик е отправил също заплашителни нападки срещу чешко-руският алианс MIR.1200, с който неговата компания си съперничи за Темелин.

Мениджърът счита, че финансовите аспекти на предложението на чешко-руският консорциум трябва да съответства на нормите на организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD, ОИСР) в частта относно поддръжка на ядреното строителство и местния бизнес.

Ако консорциумът не започне да “играе по правилата на OECD, тогава „Westinghouse“ “ще подаде жалба”, заяви Родерик”. Той отказа да развие по нататък тази теза.

Трябва да се отбележи, че Русия не е член на OECD и, следователно не е длъжна да спазва правилата на тази организация.

Конкурсът за построяване на трети и четвърти блок на АЕЦ “Темелин” с перспектива за съоръжаване на още три блока в Чехия и Словакия беше обявен през есента на 2009 година. За участие в търга бяха подали документи „Westinghouse“, AREVA и чешко-руския консорциум в състав „Шкода-JS“, АСЭ и ОКБ „Гидропресс“.

Участниците получиха конкурсните задания на 31 октомври 2011 година. Те представиха предложенията си през юли 2012 година. През тази година се очаква да бъде съобщен победителят.

В началото на октомври 2012 година чешката енергийна компания CEZ (организатор на конкурса) изключи AREVA от списъка на участниците поради несъответствие на предложенията на групата с условията на конкурса: “СEZ съобщи на AREVA подробно за конкретните основания за освобождаването им, включително по причини както от комерсиален, така и от законодателен и фундаментален характер”.

Групата AREVA има намерение да оспорва отстраняването си. До като французите на се възползват от всички възможности за апелация, организаторите на конкурса нямат право да съобщават публично причините за изключването на AREVA.

Първият от новите блокове трябва да влезе в експлоатация през 2022 или 2023 година, а вторият една година след това.

Източник: AtomInfo.Ru

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари