ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Литва – Игналинска АЕЦ – уволняват генералния директор

02.02.2013

 

Генералният директор на закритата Игналинска АЕЦ Жилвинас Юркшус ще бъде уволнен от 5 февруари, съобщиха за ИА REGNUM от Министерството на енергетиката на Литва.

Името на новия директор за сега не се съобщава. Трябва да се отбележи, че по времето на предишното правителство в Литва Юркшус беше един от идеолозите на конфликта с Nukem. http://atominfo.bg/?p=7887

Напомняме, че в средата на декември 2012 година на международна конференция на европейските донори, които финансират проекта за закриването на Игналинската АЕЦ, беше взето решение за спиране на финансирането за закриване на централата. Това решение беше взето по молба на Литва, която не е доволна от работата на немската компания, която всъщност е собственост на “Росатом”.

Съгласно позицията на литовската страна, Nukem не изпълнява условията не само по строежа на сухото хранилище за временно съхраняване на ОЯГ, но е изготвила несъществуващи критерии за безопасност без наличието на сертификати на контейнерите за съхраняване на горивото.

“Това спиране е временно – до като не бъде постигната договореност. И ако все пак не успеем да се договорим, тогава процедурите предвиждат, че срествата могат да се използват за финансиране на други проекти в рамките на програмата за закриване на ИАЕЦ. В този случай това спиране на финансирането може да се тълкува като допълнителен натиск за постигане на договореност и реализиране на проекта”, – казва намиращият се в момента във Вилнюс член на ЕК Альирдас Шемета.

Източник: http://www.regnum.ru/news/polit/1618840.html

При уволнението Жилвинас Юркшус трябва да получи компенсация около 40 хиляди лита. Съгласно закона това са две средномесечни заплати.

През последното тримесечие на 2012 година средната му заплата е била 19 850 лита (около 5750 евро), съответно компенсацията ще бъде 39 700 лита. (Б.Р. 1 евро = 3,45342 лита).

 

Цялата информация четете на: http://ru.delfi.lt/news/economy/vyhodnoe-posobie-glavy-iaes-okolo-40-000-litov.d?id=60553571#ixzz2JXpU3BBg

 

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари