ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


АЯР – Сергей Цочев – за ремонтните дейности в АЕЦ “Козлодуй”

04.02.2013

 

Ремонтните дейности се наблюдават много внимателно от нас, особено в течение на плановия годишен ремонт, когато АЯР трябва да се съгласи с пускане на блока на ново. Тогава се прави голяма проверка.

Проверяват се обемът на ремонтните дейности, качеството на ремонтните дейности, функционалните изпитания, които са направени на оборудването и тогава се съгласяваме.

В този смисъл ние сме разрешили пуска и на пети и на шести блок и не сме имали някакви съществени бележки по ремонтните дейности на блока.

Общия брой събития и на пети и на шести блок не е голям. Няма някаква тенденция да се увеличава броя на събитията. Тоест до сега няма нещо притеснително. От друга страна всяко събитие, независимо дали е свързано с намаляване на мощността на блока или не, се подлага на внимателен анализ. И се стараем, имам предвид и централата и ние след това, защото този доклад идва при нас, да намерим най-точните причини за това, което се е случило. С оглед това да не се повтаря, или да бъдат избегнати бъдещи такива събития.

Конкретното събитие с понижаване на мощността на шести блок беше свързано с регулатора на мощността на турбогенератора. Анализът показва, че там имаше пропуски, както с документацията, нека така да го кажем – с ремонтните карти, с ремонтната документация, с заводската документация. Има набелязани мерки в това отношение. Предвидено е също така допълнително обучение на персонала, което беше направено. Там въпроса дори не е – можеше ли да бъде избегнато блокът да бъде разтоварен с 30 или по-малко проценти или да бъде доведен (б.р. разтоварен) до горещо състояние. Това не е толкова съществено. Обучението на персонала е точно в тая посока. Събитието е ясно и мерките са набелязани, няма някакви притеснения в това отношение.

В тази ремонтна кампания имаше още неща, които бяха важни. Замяната на чохлите на приводите. По-предната година бяха заменени на единя блок, сега на другия блок. Тези, които бяха заменени по-предната година бяха подложени на много задълбочен контрол през последния планов годишен ремонт. Там проблеми няма и се надявам, че проблемът е приключен с предпазните тръби.

Беше заменен ротора по време на плановия годишен ремонт, поради влошена изолация. След замяната на ротора няма такива индикации, там проблема е решен. И това е като чели всичко за ремонтната кампания.

Между 50 и 80 процента от коренните причини за събитията в крайна сметка са свързани с човешката дейност – човешкия фактор. И в този смисъл беше едно от предложенията, което беше направено по време на OSART-а. Защото конкретната причина може да бъде повреда в регулатора, късо съединение в един кабел, в една секция. Но когато се заровим назад и се замислим повече неизменно стигаме до качеството на процедурите зад които седят хора и зад действията на операторите в момента седят хора. Или пък на процедурите за входящ контрол на оборудването зад които пак седят хора. Така, че в повечето случай за събитията – коренната причина е свързана по някакъв начин с човешкия фактор.

Източник: http://www.kozloduy-bg.info/index.php?p=news&aid=9030

Дешифриране на звуковия файл: AtomInfo.Bg

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари