ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Белгия – рестарт на спрените реактори след 17 февруари

11.02.2013

Рестартирането на реакторите на белгийските АЕЦ „Дул“ и „Тианж“, спрени през август 2012 година, ще стане не по-рано от 17 февруари, съобщи компанията Electrabel, оператор на ядрените електроцентрали в Белгия. 

 

Като е известно, Федералната агенция по ядрена безопасност (AFCN) на Белгия поиска провеждане на серия от тестове за доказване на възможността за рестартиране на двата енергоблока. Electrabel, от своя страна, заяви готовност в най-кратки срокове да изпълни необходимите дейности и да представи необходимата информация. Electrabel и група от международни експерти по-рано дадоха положителна оценка на състоянието на реакторите.

 

 

От AFCN подчертават, че поисканите тестове не са “индикатор за това, че АЕЦ подлежат на окончателно спиране”. След като от агенцията излезе с официално становище относно готовността за повторно въвеждане на реакторите в експлоатация, окончателната дума ще има правителството на Белгия.

Реакторът на втори енергоблок на АЕЦ „Тианж“ беше временно спрян през август като предпазна мярка с решение на AFCN, след като преди това беше спрян трети реактор на АЕЦ „Дул“, в долната част на корпуса на който експертите са открили около 8 хиляди пукнатини с дължина до 2 сантиметра всяка.

Корпусите на реакторите са били доставени и монтирани през 70-те години на миналия век от холандската компания Rotterdam Drydocks, която вече е прекратила дейността си.

Ако работата на двата енергоблока не бъде възобновена, на властите ще се наложи да търсят решение за удължаване на сроковете за експлоатация на действащите блокове и внос на значителни количества електроенергия. По-рано правителството на страната потвърди, че всички АЕЦ ще бъдат поетапно закрити до 2025 година. Процесът на постепенно извеждане от експлоатация на АЕЦ се планира да започне от 2015 година.

Източник: РИА Новости

Б.Р. Информация от последния ден:

Позовавайки се на компанията Electrabel, оператор на АЕЦ на Белгия, СМИ информират, че провеждането на допълнителните тестове за оценяване на възможността за рестартиране на двата реактора, възложени от Федералната агенция на Белгия по ядрена безопасност (AFCN), ще продължат до края на март.

Electrabel и група от международни експерти дадоха положителна оценка на състоянието на реакторите. От AFCN подчертават, че поисканите допълнителни тестове не са “индикация, че АЕЦ подлежи на окончателно спиране”. След като агенцията оповести мнението си за готовността за рестартирането на реакторите, окончателното решение е на правителството на Белгия.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари