ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Япония – финансово подпомогане на общините на територията на които са разположени АЕЦ

02.09.2011

От 1966 година бюджетите на местното самоуправление в Япония са получили повече от 2.5 трилиона йени (около 33 милиарда долара) доходи свързани с атомните електроцентрали намиращи се на териториите на съответните административно-териториални образувания, съобщава вестник Mainichi Shimbun, позовавайки се на данните на японската Агенция по природните ресурси и енергетика, а също така и на местните органи на властта.

Благодарение на субсидиите, данъчните постъпления и други плащания финансовото положение на градовете и селата в районите с АЕЦ, като правило, е по-добро в сравнение с други съизмерими общини.

По този начин редица административни образувания не получават дотации благодарение на постъпленията от атомните електроцентрали.

Публикуваните доходи в местните бюджети, свързани с наличието на АЕЦ, представляват субсидии, предвидени в енергийното законодателство, прието още през 1974 година (37% от общата сума 2.3 трилиона йени), данък за недвижимата собственост (36%), данък за ядреното гориво, който е въведен в 13 префектури, включително и Хоккайдо (27%), а също така и дарения на обща сума 55 милиарда йени (2%), които редица компании отделят за местни нужди.

По този начин, евентуален отказ на Япония от ядрената енергетика ще нанесе съществен финансов ущърб на редица териториални образувания, завършва изданието.

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари