ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Москва – Атомекс-2012 – Кириенко за бъдещите конкуренти на Росатом

15.12.2012

Четвъртият международен форум на доставчиците за ядрения отрасъл „Атомекс-2012″ се провежда от 12 до 14 декември в Москва. На форума беше обсъдено развитието на световната ядрена промишленост и перспективни проекти за ядрени енергийни установки.

Главни конкуренти на Росатом по строителството на АЕЦ в света след няколко години ще станат азиатски компании, заяви ръководителят на Росатом Сергей Кириенко на форума на доставчиците за ядрения отрасъл „Атомекс-2012″.

“По-рано ние считахме, че нашите основни конкуренти ще бъдат Areva и Westinghouse. Но като отчитаме преместването на пазарите в Азиатско-Тихоокеанския регион (АТР), трябваше да разберем, че макар и не веднага, не днес и не утре, но в бъдеще наши основни конкуренти ще станат корейски и китайски компании”, – каза той.

Кириенко отбеляза, че, по негова преценка, руските ядрени специалисти имат 5-7 години на разположение и през този период трябва да развиват нови технологии и да работят за поевтиняване на проектите.

“Ако ние не се възползваме от този запас от време, тогава ще загубим своя конкурентен прозорец”, – каза той.

Обръщайки се към участниците във форума, Кириенко добави, че за Росатом е принципно важно качеството на извършваните дейности, себестойността и сроковете за изпълнението им.

“И ние не виждаме никакъв друг начин да изпълним тези задачи, освен разширяване на конкуренцията между доставчиците”, – каза той.

Ръководителят на Росатом напомни, че за изминалата година руският ядрен отрасъл е повишил обема на поръчките с 19 милиарда долара, до 69,3 милиарда долара. Той също отбеляза, че последствията от аварията на Фукушима не са били толкова драматични за световния ядрен отрасъл, както се прогнозираше. Прогнозното количество на поръчките за построяване на нови енергоблокове е намаляло, примерно, с 10% – до 400 нови блока, които ще се строят в света в перспектива.

Източник: РИА Новости

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари