ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


РФ и КНР са подписали протокол по строителството на втория етап на Тянванската АЕЦ

11.12.2012

Правителствата на Русия и Китай са подписали протокол за сътрудничество при построяването на територията на КНР на трети и четвърти блок на АЕЦ “Тянван”. Документът е подписан в резултат на преговорите между премиерът на РФ Дмитрий Медведев и председателят на Държавния съвет на КНР Ван Цзябао.

Напомняме, че генералният договор за построяване на вторият етап на тянванската АЕЦ между ЗАО «Атомстройэкспорт» (АСЭ) и Цзянсуската ядерной энергетической корпорацией (JNPC) беше подписан на 23 ноемвро 2010 година в Санкт-Петербург.

Съгласно генералният договор, ЗАО «Атомстройэкспорт» ще строи трети и четвърти блок на Тянванската АЕЦ по аналогичен на първият етап проект: два енергоблока по руски дизайн с реакторни установки ВВЭР-1000 и електрическа мощност по 1060 MW всеки. Проектирането и доставката на оборудването за неядрената част (турбинният остров) на централата ще се извършва от JNPC.

Проектирането на новите блокове се извършва съгласно договорът, подписан между АСЭ и JNPC на 29 септември 2010 година. Независимо от събитията на Фукушима, разработването на проектната документация върви съгласно договореният график, който предвижда изливането на първия бетон на трети блок да стане през декември 2012 година.

Плод на сътрудничеството между РФ и Китай в ядрената сфера през 2011 година е пускането в експлоатация на експериментален реактор на бързи неутрони и предсрочното завършване на строителството на четвъртият етап на центрофужния завод за обогатяване на уран.

 

 

«Атомстройэкспорт» сдаде първи и втори енергоблок на китайската компания за гаранционна експлоатация през 2007 година, като по този начин стана първата от компаниите работещи на международния пазар за построяване на АЕЦ, която е построила атомна електроцентрала от ново поколение. През 2009 година завърши две годишната гаранционна експлоатация на първият етап от АЕЦ “Тянван”.

Източник:http://www.rbc.ru/rbcfreenews/20121206133838.shtml

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари