ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Унгария – Конкурсът по проекта за разширяване на АЕЦ “Пакш” ще бъде обявен до седмица

10.12.2012

 

Конкурсът за построяването на пети и шести блок на АЕЦ “Пакш” ще бъде обявен през следващата седмица. Това съобщи в Будапеща унгарският Президент Янош Адер след преговорите с Президента на Чехия Вацлав Клаус.

Според думите на ръководителят на държавата, при избирането на претендентите за построяване на новите мощности на АЕЦ “Пакш” може да бъде използван чешкият опит при провеждане на конкурса за дострояване на АЕЦ “Темелин”.

 На свой ред, Клаус съобщи на журналистите, че “защитата на ядрената енергетика” в светлината на “сегашното много неразумно поведение (по отношение на ядрената енергия) в Европа” отговаря на интересите на двете страни.

Вацлав Клаус отбеляза в тази връзка, че “някой политически партии в Австрия” са против разширяването на АЕЦ “Темелин”, която се намира на 60 километра от австрийската граница.

 Обаче, както заяви Янош Адер, Унгария и Чехия трябва “сами да определят своята енергийна политика”. Той подчерта, че Унгария е суверенна държава и “самостоятелно решава, какви цели планира да постигне в развитието на ядрената енергетика”.

Според думите на Янош Адер, цитиран от «Ceske noviny», всички държави се стремят да съкратят зависимостта от вносни енергоресурси, а ядрената енергетика е ключов собствен източник за Унгария.

Източник: Nuclear.Ru

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари