ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Иран “хакна” програмното осигуряване и базата данни на американски безпилотен разузнавателен самолет

09.12.2012

По този начин Корпусът на стражите на ислямската революция се е сдобил със секретни сведения. Техеран определя “хакването” на базата данни на робота като една от най-успешните разузнавателни операции в последно време.

Апаратът е бил отворен без особени проблеми, защото корпусът му при прихващането не е повреден. Разбира се, с каква точно информация се е сдобил Иран в резултат на източването на програмното осигуряване и базата данни на американския безпилотен самолет, засега не се съобщава. Все пак Техеран твърди, че получените сведения носят много повече информация, в сравнение с тези, които бяха извлечени от сваления преди година летателен апарат US RQ-170, отбелязва TV-Press. За прехващането на ценния апарат съобщи вице-адмиралът от флота на Ислямска република Иран (ИРИ) и член на корпуса на стражите на ислямската революция Али Фадави.

“Такива роботи се пускат от големите кораби на САЩ”, – отбелязва той в интервю за агенция FARS. Апаратът ScanEagle е създаден в едно от подразделенията на корпорацията Boeing. На борда на лекия (и достатъчно евтин) планер е монтирана камера, позволяваща на оператора да изследва пространството над което лети роботът. Координатите на изследваните обекти се определят от прецизна GPS система. Таванът на полета е около 1 километър, обаче обикновено той работи на малка височина, за да избягва вниманието на радарите. Районът на действие е до 100 километра от базата (кораба).

Два дни преди прихващането на безпилотника Пентагонът официално заяви, че следи за дейностите около АЕЦ “Бушер” с помощта на голям брой безпилотни летателни апарати (БПЛА).

Разбира се, по-късно САЩ опровергаха изцяло информацията за прихващането на един БПЛА. Многобройните случаи на нарушаване на въздушното пространство на Иран станаха повод за жалбата, която ИРИ изпрати на генералния секретар на ООН Пан Ги Мун на 19 ноември. В отговор представители на Държавния Департамент заявиха, че наблюдават района на централата на съвсем законно основание, като напълно спазват международните норми.

Източник: http://russian.rt.com/Asia/1724/

Б.Р. Сваленият през декември 2011 RQ-170 Sentinel е много по-голям и технически съвършен БПЛА. Тогава Техеран отказа да го върне на американците и заяви, че ще му направи пълен инженерен анализ. През април тази година иранците обявиха, че принципите на работа на RQ-170 вече не са тайна и ИРИ е готова да започне производство на аналогични БПЛА.

Tags: , ,

One Response to Иран “хакна” програмното осигуряване и базата данни на американски безпилотен разузнавателен самолет

  1. Красимир Христов on 08.02.2013 at 14:16

    Иран публикува разшифровано видео с прихванатият американски секретен безпилотник RQ-170
    http://www.dailytechinfo.org/military/4509-iran-publikuet-rasshifrovannoe-video-s-zahvachennogo-amerikanskogo-sekretnogo-bespilotnika-rq-170.html

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари