ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


HI-Tech: най-мощният супер-компютър в Петербург работи за АЕЦ

02.12.2012

На 22 ноември държавната комисия завърши приемането на виртуалния пулт за управление на АЕЦ, разработен в Санкт-Петербургския «Атомэнергопроект» по целевата програма за “Виртуален енергоблок на АЕЦ с ВВЭР” на базата на супер-компютър в рамките на проекта “Развитие на супер-компютрите и грид-технологиите”.

На пулта може да се тества работата на различни системи на АЕЦ във всякакви условия. Моделирането на реални ситуации във виртуалното пространство ще позволи да се повиши безопасността на проектите за АЕЦ и ще даде възможност да се оптимизират техническите решения при провеждане на пуско-наладъчните работи при съоръжаването на ядрени енергоблокове.

Още на етапа на проектиране пултът позволява да се моделират всички потенциални ситуации, които са възможни на блочния щит за управление (БЩУ) на бъдещата АЕЦ. Такова тестване ще даде възможност да се проверят динамичните процеси в основните технологични, електротехнически системи и системите за автоматизация, а също така и работата на оператора чрез видеокадри на дисплея на дежурния инженер на централата. Информацията се възпроизвежда на сензорни видеопанели.

Проектът за виртуалния пулт е разработен в научно-конструкторският отдел на СПбАЭП. В основата му са заложени изходни данни, ориентирани към Ленинградската АЕЦ-2. Обаче проектантите имат намерение с този пулт да тестват всички нови проекти за АЕЦ с реактори ВВЭР.

За пролетта е планирана верификация на проекта MIR.1200, предложен от Руско-чешкия консорциум в конкурса за дострояване на АЕЦ “Темелин” в Чехия.

Техниката за проекта на виртуалния енергоблок е разработена съвместно от специалистите на: ОАО «СПбАЭП», НИТИ им. Александрова и РФЯЦ-ВНИИЭФ Саров. В рамките на проекта е разработено и специално програмно обезпечаване.

Източник: http://armtorg.ru/news/2454/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари