ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Блокове 3 и 4 на АЕЦ „Козлодуй” са обявени за съоръжения за управление на радиоактивни отпадъци

23.11.2012

На 21 ноември Министерският съвет обяви блокове 3 и 4 на АЕЦ „Козлодуй” за съоръжения за управление на радиоактивни отпадъци, промени статута им от публична в частна държавна собственост и ги предостави за управление на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци” (РАО). С решението се изпълняват поетите задължения на България по Договора за присъединяване към Европейския съюз за окончателно спиране за извеждане от експлоатация на блокове 1, 2, 3 и 4 на АЕЦ „Козлодуй”.

Обединяването на спрените за извеждане от експлоатация ядрени блокове и обявяването им за съоръжения за управление на РАО ще оптимизира цялостния процес и ще помогне да се намалят разходите за експлоатация на работещите блокове на атомната електроцентрала. Преминаването им към ДП „РАО” ще създаде условия за спазване на безопасността и изискванията на нормативната уредба. Предприятието е единственият титуляр на лицензията за експлоатация на съоръжения за управление на РАО, включително и на площадката на АЕЦ „Козлодуй”.

Източник: http://www.government.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0228&n=4327&g

Tags: , ,

4 Responses to Блокове 3 и 4 на АЕЦ „Козлодуй” са обявени за съоръжения за управление на радиоактивни отпадъци

 1. Росен on 23.11.2012 at 20:17

  Гордостта на Българската енергетика вече е с името, даже една идея принизена е, на радиоактивен отпадък. Тъжен ден за всички работещи в сферата на енергетиката.

 2. 200MeV on 23.11.2012 at 23:28

  Блокове, които можеха да донесат милиарди левове в България, бяха продажничеси продадени срещу скромна сума в евро…

 3. 200MeV on 23.11.2012 at 23:30

  Ако Луканов не беше спрял изграждането на АЕЦ-Белене, сега там щяха гордо да стоят поне 4 енергоблока ВВЕР-1000. А площадката позволява енергоблоковете да са 6…

 4. Петър Пенчев on 24.11.2012 at 13:03

  А спазен ли е Законът за БИЯЕ, член 39 и други – има ли ОВОС за извеждане от експлоатация на спрените 1-4 блокове, та вече се предават на ДП „РАО“(те не са експлоатиращ орган)? Или ОВОС е една празна хартийка, според Вожда Бойко по друг повод. Или сега МС просто иска да лъже ЕС, за кой ли път им е!

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 10–12.06.2020, Варна

Последни коментари