ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Професор Атанас Тасев: слабите умират, а дебелите отслабват

28.10.2011

ЗАО «Атомстройэкспорт», руският износител на услуги по съоръжаване на АЕЦ, засилва своите конкурентни преимущества и компетенции в проектирането. Анонсираното по-рано решение за обединяване на ЗАО «АСЭ» с един от трите проектни институти в ядрената сфера ще бъде реализирано след 1 декември 2011 г.

 

По повод това, проф. Атанас Тасев, експерт по енергетика от неправителствената организация “Български атомен форум” (Булатом) казва: “Сега и в Европа започва обединяване на компаниите, за да могат да преживеят. В условията на криза на пазара ще останат само най-силните компании или както се шегуваме – слабите ще умрат, а дебелите ще отслабнат. В този смисъл, това означава, че „Атомстройэкспорт“ не се отказва от своите проекти, а точно обратното, готви се за агрсивна експанзия на международния пазар за строеж на атомни електроцентрали. Това е принципът на синергията, да се обединява всеки в своята област. Едно плюс едно в случая е повече от две, а ефектът е в пъти повече. Проектното звено е много съществено и означава, че могат паралелно да вървят няколко проекта.

 

 

Знам, че в Русия политиката по строителството на АЕЦ е еволюционен процес, т.е. всеки следващ е до някаква степен по-добър от предишния. В този случай сега е важно да се разработват варианти до тогава, докато бъде приет окончателният вариант, а това означава да се подобри качеството на проектиране и като цяло процеса на еволюция на строителството на АЕЦ да бъде по-ефективен.”

 

Източник: Пресс-центр атомной энергетики и промышленности

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари