ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


За ликвидаторите на аварията в Чернобилската АЕЦ рискът от левкемия е по-голям, твърдят учените

23.11.2012

Участниците в ликвидирането на аварията на ЧАЕЦ през 1986 година имат повишен риск от развитие на един от видовете рак на кръвта – левкемия, по-точно – хронична лимфолейкоза, показват резултатите от 20 годишно изследване, публикувани наскоро в списанието  Environmental Health Perspectives от група учени от САЩ, Украйна и Русия.

Групата учени от университета в Сан-Франциско, Националния институт за рака в САЩ, украинския Национален научен център по радиационна медицина и руския Биофизичен център Бурязин е проследила съдбата на 110,7 хиляди ликвидатори в периода от 1986 до 2006 година. Оказало се, че случаите на левкемия сред тях са повече от очакваното количество. По-точно, авторите са били удивени от факта, че чернобилците по-често са заболявали от хронична лимфоцитарна левкемия (хронична лимфолейкоза). По-рано специалистите не са свързвали тази болест с въздействието на радиацията.

Като цяло изследователите са регистрирали 137 случаи на левкемия за 20 години сред обследваните ликвидатори, като 16% от тях са свързани с въздействието на радиацията вследствие на Чернобилската авария.

Новото изследване ще позволи по-добре да се оцени рискът от развитие на рак при ниски дози радиация, което е важно за миньорите, сътрудниците в АЕЦ и всички, които са изложени на хроничното въздействие на невисоки дози, а също и на тези, които се подлагат на облъчване при медицински процедури.

Досега най-пълни оценки за такова въздействие са били получени при изследване на пострадалите след взривовете на атомните бомби в Хирошима и Нагасаки през 1945 година.

Обаче, тези данни не бива механически да се използват при оценката на риска от медицинско облъчване – при атомните бомбардировки жителите на Хирошима и Нагасаки са били подложени на въздействието на гама-излъчване и на поток от неутрони, докато при компютърната томография се използва рентгеново излъчване.

Механичното пренасяне на тези данни е затруднено и защото жителите на Япония значително се отличават от жителите на Европа и САЩ по своите генетични особености, начин на хранене и стил на живот. Например, сред японците хроничната лимфоцитарна левкемия се среща само при 3% от заболелите от левкемия, докато в Украйна тя достига 40%.

Генетиката на японците може да скрие ръста на риска, казва водещият автор на изследванията Лидия Заблоцка (Lydia Zablotska) от университета в Сан-Франциско, цитирана от пресслужбата на университета.

Според учените, работата им ще помогне да се уточни съществуващата неяснота, тъй като дозите, получени от ликвидаторите в Чернобил, се оказват по средата между въздействието, което са изпитали жертвите на атомните бомбардировки в Япония и това, което изпитват пациентите по време на компютърна томография.

Източник: РИА Новости

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 10–12.06.2020, Варна

Последни коментари