ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Франция – АЕЦ “Gravelines” – използване на отпадъчната топлинна енергия от охлаждащата вода

23.11.2012

Френската АЕЦ „Gravelines“ от 2015 година ще започне да продава топлинна енергия на терминала за регазификация на втечнен природен газ (ВПГ) в съседния град Дюнкерк.

Това е първият в историята на френската ядрена енергетика договор от този тип. Досега АЕЦ в страната предпочитаха да отвеждат загрятата охлаждаща вода от енергоблоковете в морето/реката, язовири за охлаждане или други подобни системи. Но във всички случаи топлинната й енергия се губеше.

За строителството на регазификационния терминал в Дюнкерк беше съобщено през 2011 година при президентството на Никола Саркози. Терминалът се строи от съвместно предприятие, контролирано от EDF (65% от акциите) и трябва да бъде предаден за експлоатация през 2015 година.

Терминалът има годишна производителност до 13 милиарда m3.

Процесът на регазификация се заключава в нагряване на ВПГ от -161°C до температурата на околната среда. За целта втечненият газ се прокарва през тръбите на топлообменници с топла вода. По правило за нагряването на водата се използват газови  установки, но в Дюнкерк са решили да вървят по друг път.

Съвместното предприятие, строящо терминала, има намерение да построи тръбопровод на стойност 40 милиона евро от терминала до АЕЦ „Gravelines“, по който ще се взема до 5% от водата на топлия канал. Проектантите считат, че такъв обем топла вода ще е достатъчен за осигуряване на проектната производителност на терминала.

Сумарно (при работа и на 6-те блока) топлинната енергия в топлия канал се оценява на 12 GW, но сега централата изхвърля топлината в морето. От 2015 година около 600 MW ще работят за газовия терминал.

Цената на тръбопровода е само малка част от общата стойност на терминала, която, по различни оценки, варира между 1 и 1,5 милиарда евро.

Интересно е да се отбележи, че за топлата вода от централата собствениците на терминала няма да плащат нито цент. Такива са особеностите на френското законодателство – отпадъчната топлинна енергия от АЕЦ е безплатна за всеки потенциален потребител.

По предварителни оценки на собствениците на терминала направените разходи за построяването на магистралния тръбопровод до централата ще се изплатят за фантастично кратък срок. Ако на терминала бъде построена газова топлоцентрала, тя за година би изразходвала за гориво 44 милиона евро, което съответства на стойността на тръбопровода.

Сътрудничеството на АЕЦ „Gravelines“ и терминала в Дюнкерк се превръща в най-необикновения проект за утилизация на отпадна топлина от АЕЦ. Досега палмата на първенството държеше АЕЦ „Tricastin“, където част от водата от топлия канал се изливаше във водоема на  ферма за развъждане на крокодили – за подържане на нормални жизнени условия в нея.

Източник: AtomInfo.Ru

Б.Р. Не бъркайте втечнения природен газ с втечнения газ пропан-бутан, който е съпътстващ продукт при производството на дизелово гориво.

ВПГ (на английски – LNG liquefied natural gas) е природен газ, който е изкуствено втечнен, чрез многократно повишаване на налягането и охлаждане до около -160 °C . По този начин обемът му се намалява около 600 пъти. Втечняването е съпроводено с големи енергийни разходи (до 25% от енергията на самия газ), но за сметка на това отпадат магистралните газопроводи и компресорните станции.

Транспортирането на ВПГ става със специално оборудвани кораби в криоцистерни, работещи на принципа на дюаровия съд. Регазифицирания ВПГ се транспортира до разпределителните станции по газопроводи при налягане 5-6 MPa, а после до абонатите при 0,3-1,2 MPa.

Най-големи производители на ВПГ (от 50 до 20 милиарда m3) са: Катар; Малайзия; Индонезия; Австралия; Алжир; Тринидад и Тибаго.

Най-големите вносители (от 86 до 13 милиарда m3) са: Япония; Република Корея; Испания; Франция; САЩ; Индия.

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари