ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Hitachi ще плати 1,1 милиарда долара за правото да развива ядрен бизнес във Великобритания

12.11.2012

Немските енергийни концерни E.ON и RWE се договориха за продажбата на своето британско съвместно предприятие Horizon Nuclear Power на японската Hitachi, която сега ще се заеме със строителството на АЕЦ на територията на Обединеното Кралство. Сделката беше посрещната с радост в Лондон, тъй като много компании се отказаха да се обвързват с построяването на ядрени обекти поради големия обем на инвестициите, заплашвайки по този начин да погребат британската програма за заместване на старите АЕЦ с нови мощности.

В Hitachi считат, че сделката може да бъде реализирана още през ноември, което ще позволи на японския концерн да започне процедура за утвърждаване на собствен модел ядрен реактор пред регулиращите органи на Обединеното Кралство.

След това Hitachi съвместно с присъединените към нея британски компании Babcock International Group и Rolls-Royce Holdings ще пристъпят към построяване на АЕЦ. “Програмата на Hitachi Horizon е ориентирана към построяването на две или три централи с мощност по 1300 MW в регионите на Уилфа, Англси и Глостершир. Експлоатацията на първия блок се очаква да започне през първата половина на 2020 година”, – гласи официалното съобщение на Hitachi. В Министерството на енергетиката и измененията на климата на Великобритания считат, че подобна сделка е изгодна не само за Hitachi, която ще успее да диверсифицира географията на своето присъствие и да увеличи доходите си от строителството на АЕЦ с 4,5 милиарда долара до 2021 година, но и за Великобритания, която остро се нуждае от нови генериращи мощности. Така, по данни на британския енергиен регулатор Ofgem, страната рискува да се сблъска с дефицит на електроенергия още през зимата на 2015/16 година, когато запасът от свободни генериращи мощности ще спадне до 4%.

За да предотврати подобно развитие на събитията Лондон даже е разработил специална програма за заместване на старите АЕЦ с нови и обновяване на съществуващите енергийни мрежи на стойност 110 милиарда фунта стерлинги. Предполагаше се, че към 2025 година в страната трябва да бъдат въведени в експлоатация нови централи с обща мощност 16 GW.

Обаче, до скоро нямаше кой да се занимава с построяване на АЕЦ: бившите собственици на Horizon Nuclear Power — немските E.ON и RWE — решиха напълно да се откажат от мирния атом след съответното решение на немските власти. От покупката на Horizon Nuclear Power се отказаха и френската Areva и китайската Guangdong Nuclear Power, изплашени от големите обеми на инвестициите и високите финансови рискове. Собствените сили на готовите да се занимават със строителството, Electricite de France, Iberdrola и GDF Suez, за изпълнение на правителствения план също не достигаха.

Забележително е, че в списъка на потенциалните купувачи на Horizon Nuclear Power беше и руската “Росатом”, която в последствие се отказа от подобна идея. “За компанията не беше интересно да участва само като финансов инвеститор. Интересът им е – строеж на АЕЦ по руски технологии. А в предлагания формат това би било невъзможно”, – заявиха за РБК daily източници от отрасъла.

Източник: http://www.rbcdaily.ru/2012/10/31/world/562949985035896

 

Б.Р. HITACНI иска да пробие на европейския пазар с последната съвместна разработка с General ElectricESBWR.

Икономичният опростен кипящ воден реактор (ESBWR) е последното еволюционно развитие на технологията – кипящи реактори (BWR). Неговият опростен дизайн осигурява по-голяма безопасност и сигурност, повишена сеизмична устойчивост, по-голяма икономичност и гъвкавост на експлоатацията. ESBWR се счита за най-безопасния при проектиране на ядрени енергийни инсталации от този тип, като превишава над 100 пъти изискванията на американските стандарти за безопасност и генерира почти нулеви емисии от парникови газове.

Tags: ,

One Response to Hitachi ще плати 1,1 милиарда долара за правото да развива ядрен бизнес във Великобритания

  1. Недьо on 12.11.2012 at 18:28

    Дали да не взема и аз да издялам калъпа да правя АЕЦ… че не остава много време.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари