ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


СП „РАО – Козлодуй” – важното сега

22.10.2012

Един от важните проекти в СП „РАО – Козлодуй”, който е пред финализиране, е линията за полагане на циментовите „шапки” на вече запълнените с кондиционирани РАО стоманено-бетонни контейнери (СтБК). 

По същество това е автоматизирана система за дозапълване с чист цименто-пясъчен разтвор.

Основният проблем при тази дейност е, че се изпълняваха операции, свързани със заваряване на контейнерите (СтБК), изискващи дълъг престой от персонала в контролираната зона и получаване на сравнително голямо дозово натоварване.

Средствата за дистанционно управление, които са внедрени, дават безспорни положителни резултати.

Този проект е стартирал през 2008 г. и се оценява като много сложен от гледна точка на разположение в пространството на помещение „В 054” на различните изпълнителни механизми и монтажа на тежката автоматика. Проектът е финансиран изцяло със собствени средства на ДП РАО и ефектите, които се очакваха от него, вече са постигнати.

Другата много важна задача пред специалистите от СП „РАО – Козлодуй” е завършване и внедряване в практиката на методиките за охарактеризиране на всички видове РАО, които се кондиционират, както и опаковките с кондиционирани РАО.

По тази тема е приключила разработката на методиката със скалиращи фактори и оценка на труднодетектируемите радионуклиди, приключва и работата по методиката за охарактеризиране на опаковките.

Това е последната стъпка, която ще позволи опаковките с РАО да може да бъдат пренесени в НХ РАО, когато то стане готово.

Източник:

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари