ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Италия смята да се върне към ядрената енергетика след 10 години

07.09.2023

Италианското правителство потвърди амбицията си за съживяване на италианската ядрена енергийна индустрия, като няколко министри обявиха планове за рестартиране на ядреното производство през следващите 10 години.

 

„Разчитам, че в рамките на следващите 10 години това правителство, в сегашния си състав, ще може да открие първото [енергийно] производство, получено от ядрена енергия“, каза италианският министър на транспорта и вицепремиер Матео Салвини в Европейския дом-Амброзети икономически форум в неделя.

 

 

Междувременно министърът на околната среда Джилберто Пичето Фратин обяви, че ще председателства първото заседание на националната платформа за устойчива ядрена енергия на 21 септември. „Платформата“ е предназначена да бъде координиращ субект за компании и институции, участващи в различни отрасли на ядрената индустрия, включително безопасност, радиозащита и токсични отпадъци.

 „Ние не говорим за изграждане на ядрени централи, а за изясняване на ангажимента на държавата за изследвания, експерименти и прилагане на силните познания на Италия в ядрения сектор“, каза Пичето.

Министърът също каза, че технологията за ядрено делене от четвърто поколение ще бъде основният фокус на вниманието на правителството, което означава „разглеждане на малки модулни реактори като реална възможност за страната през следващите 10 години“.

За справка

Италия е имала четири ядрени реактора с приблизително 1,4 GW общ капацитет към 1966 г., според Световната ядрена асоциация. Последните два бяха затворени през 1990 г. след катастрофата в Чернобил четири години по-рано.

Програмата, стартирана от правителството на Берлускони през 2008 г. за достигане на 25 процента от ядрената енергия в италианския енергиен микс до 2030 г., беше изключена от референдум през 2011 г.

И още

Дясната коалиция на премиера Джорджия Мелони често е изразявала амбицията си за съживяване на ядрената енергия в Италия като помощ за зеления преход. По-рано тази година правителството подкрепи спонсориран от Франция съюз от проядрени страни от ЕС, въпреки че присъстваше на срещите на блока само като наблюдател.

Говорейки на конференция в Милано през октомври, Пичето каза, че неговото правителство е „за експериментиране с новото поколение ядрена енергетика“, за да се справи с енергийната криза, добавяйки, че „трябва да се прибегне изцяло“.

Понастоящем около 6% от търсенето на електроенергия в Италия се покрива от ядрена енергия, внесена от съседните пазари.

Източник: https://www.argusmedia.com/en//news/2485870-italy-mulls-return-to-nuclear-in-10-years?backToResults=true

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари