ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


АЕЦ “Козлодуй” – Интересна ситуация около ОВОС на седми блок

10.10.2012

ЗАО „Русатом Оверсиз“ (Rusatom Overseas) е подала заявка за участие в конкурса за изпълнител на оценката на въздействието на околната среда (ОВОС) по проекта за построяване на седми блок на АЕЦ “Козлодуй”, съобщи за РИА Новости добре осведомен източник от ядрения отрасъл на България, запознат със ситуацията.

“Руската компания е подала заявка за ОВОС на седми блок на Козлодуй”, – каза той.

Компанията “АЕЦ Козлодуй – Нови мощности” обяви на официалния сайт на атомната електроцентрала за стартирането на процедура за “Разработване на задание за обема и съдържанието на отчета за оценка на въздействието на околната среда (ОВОС) и Подготовка на отчета за оценка на въздействието на околната среда (ОВОС) по инвестиционното предложение за построяване на нови ядрени мощности на площадката на АЕЦ Козлодуй” със срок за подаване на документите до 26 септември 2012 година.

От своя страна изпълнителният вицепрезидент на Rusatom Overseas Леош Томичек в кулоарите на форума „Атомекс“ потвърди за РИА Новости факта за подаване на заявката.

“Ние действително неотдавна подадохме заявка за ОВОС на Козлодуй-7. България е наш традиционен партньор, затова ние проявяваме интерес към подобни проекти. Ние заявихме своя интерес, и изучаваме тръжната документация, – каза той.”

Томичек също отбеляза, че руската компания има интерес да работи в Европа. “Европа се превръща за нас в най-активния пазар. Чехия е гореща точка, активно се водят преговори с Унгария и Словакия”, – добави Томичек.

По думите му, за Rusatom Overseas също са интересни страните от Азия и Африка. “За нас интерес представлява Южна Африка. Ние активно работим във Виетнам. Имаме големи перспективи и в Индия”, – заяви той.

Източник: РИА Новости

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари