ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


България залага на западни технологии, за да използва своите руски ядрени реактори

30.05.2023

България не е отложила плановете си за изграждане на втора атомна електроцентрала на брега на река Дунав с руски ядрени реактори, които закупи от страната преди шест години, надявайки се, че западните технологии могат да накарат реакторите да работят сега, когато участието на Москва е невъзможно.

Правителството възнамерява да възложи на френската компания EDF да анализира осъществимостта на проекта за АЕЦ „Белене“, който датира отпреди 40 години и е замразяван няколко пъти от различни правителства.

 

 

България поръча два руски ядрени реактора состаналото оборудване по първи контур за ядрения проект в Белене преди шест години, но след нахлуването на Русия в Украйна участието на руски компании в завършването на проекта стана невъзможно.

Алтернативата е изграждането на два нови енергоблока с американски ядрени реактори на мястото на действащата в момента АЕЦ в Козлодуй.

Служебното правителство, назначено от президента Румен Радев, иска парламентът да реши дали да даде живот на АЕЦ „Белене“ или да търси купувачи за доставеното през 2017 г. руско оборудване, съобщава Mediapool.

Министерството на енергетиката очаква оферти от френската EDF за условията и цената за завършване на проекта с руските реактори, но без руско участие.

България очаква и оферта от Westinghouse за изграждането на нови енергоблока в АЕЦ „Козлодуй“.

На 19 май министърът на енергетиката Росен Христов се оплака колко е струвал проектът на държавата, като посочи инвестицията на държавата от 1,25 милиарда евро досега.

„Стоим на активи за 1,25 млрд. евро, за поддръжката на които плащаме по няколко милиона годишно и е крайно време България да вземе решение за този значим стратегически актив“, каза Христов, след като беше във Франция и проведе разговори с EDF над проекта Белене.

Крайно време е да спрем да наливаме пари в проект без перспектива за бъдещето му, каза Христов.

Посочвайки „отличното“ състояние на руските реактори, между другото, енергийният министър каза, че „цялата тази информация ще бъде предоставена на парламента за окончателно решение“.

Източник: https://www.euractiv.com/section/politics/news/bulgaria-banks-on-western-technology-to-use-its-russian-nuclear-reactors/

Tags:

One Response to България залага на западни технологии, за да използва своите руски ядрени реактори

  1. Kostoff on 30.05.2023 at 11:33

    Как може унгарците да могат , а ние не можем .В безперспективен министър е безсмислено да наливаш каквото и да е .

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари