ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси пристигна в Запорожката АЕЦ

30.03.2023

Това е второто посещение на ръководителя на МААЕ в най-голямата атомна електроцентрала в Украйна и Европа, откакто беше окупирана от руснаците.

 

 

Този път Рафаел Гроси планира да види как се е променила ситуацията в ЗАЕЦ, да разговаря с ядрените енергетици, които я експлоатират, а също и да действа като гарант за ротацията на членовете на постоянната мисия на агенцията, която работи в Запорожката АЕЦ от септември 2022 г.

Източник: https://t.me/energoatom_ua/12562

Tags: , ,

4 Responses to Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси пристигна в Запорожката АЕЦ

 1. Красимир Христов on 30.03.2023 at 1:00

  Ситуацията със сигурността в Запорожката АЕЦ не се подобрява.

  Това каза на пресконференция ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси, който завърши посещението си на централата.

  „Ясно е, че военните действия се засилват в целия регион“, каза той.

  МААЕ работи с руските и украинските власти, за да гарантира безопасността на ЗАЕЦ, като сключва споразумения с тях за спазване на определени мерки. Какви точно са тези мерки, Гроси не уточни, но каза, че не се говори за физическа защита на централата.

  „Въпросът е да се споразумеят определени принципи, определени споразумения. Например – не стреляйте по централата и други, които обсъждаме“, каза шефът на МААЕ.

  Заедно с Гроси в АЕЦ пристигна делегация от 11 души, включително трима инспектори от Словакия, Франция и Япония, които ще останат за двумесечна ротация.
  Делегацията на МААЕ е придружена от седем представители на Департамента за сигурност и поддръжка на ООН.

 2. Kostoff on 30.03.2023 at 16:48

  Росенергоатом: персоналът на Запорожката АЕЦ ще се увеличи до 4,5 хиляди души,3 хиляди от тях вече са подписали договорБроят на служителите в Запорожката АЕЦ ще нарасне до 4,5 хиляди души до края на следващия месец. Ренат Карчаа, съветник на генералния директор на концерна „Росенергоатом“, каза пред ТАСС, че вече над 3000 души са подписали трудов договор с компанията.Други 1,2 хиляди заявления са на финален етап на разглеждане.„До края на април екипът на АЕЦ ще се разшири, като прогнозният му брой е 4500 души“, каза генералният директор на концерна.Шефът на МААЕ Рафаел Гроси ще се увери при предстоящото си посещение, че в АЕЦ няма и няма да има нападателни оръжия. Има дори специална мрежа, опъната върху хранилището за отработено гориво за защита от гранати, които въоръжените сили на Украйна редовно хвърлят от дронове.

  • TSO on 04.04.2023 at 13:02

   Другата гледна точка за развитието и благосъстоянието на персонала на ЗАЕЦ. Колаборантите, подписали договор с окупатора, активно му извиват ръцете. Искат се апартаменти, коли, гарантирано преместване на „голямата земя“ след някакъв период на трудова повинност и т.н.

   Окупанти всіляко намагаються переконати персонал ЗАЕС у тому, що «россия тут навсегда»

   Захопивши найбільший в Європі атомний об’єкт, тобто на очах у всього світу просто вкравши в незалежної країни один з найпотужніших та найвартісніших промислових об’єктів, окупанти намагаються в усі можливі та неможливі способи надати своїм діям «легітимності».

   Після створення фейкового де-факто російського оператора де-юре української станції, окупанти замінили вивіски та «перетягнули» частину персоналу під нібито юрисдикцію рф. А тепер «створили» ще й первинну псевдопрофспілкову організацію на Запорізькій АЕС, про що бадьоро відрапортували в офіційній російській пресі.

   Попри те, що в цю міфічну організацію увійшли лічені працівники, показово ще й інше. Гроші! ????

   Адже бути членом профспілки – означає платити щомісячний внесок. І ці внески – чималі за доволі високих зарплат в атомній галузі – осідатимуть на рахунках фейкового АО «Эксплуатирующая организация Запорожской АЭС» або інших підприємствах росатома. Й окупанти отримають кошти, які вони легко зможуть привласнювати, вчергове обманюючи атомників ЗАЕС, як-от із зарплатами.

   Бо рашисти обіцяють золоті гори, а далі настає буденна реальність «рускава міра»…

   Без превод. Учете езика, явно ще ни трябва. ;)

   • TSO on 05.04.2023 at 12:33

    РУСКИ НАТИСК ВЪРХУ СЛУЖИТЕЛИ НА ЗАЕЦ, ЗА ДА ГИ ПРИНУДЯТ ДА СЪТРУДНИЧАТ

    В Енергодар окупаторите отвличат работници от Запорожката атомна електроцентрала за „профилактични беседи“ в стаи за изтезания, за да се подпишат и да вземат руски паспорти.

    Така врагът е създал „джобен“ профсъюз, към който трябва принудително да се присъединят всички служители на централата, като за членство е необходимо да се получи руски паспорт. Всички инакомислещи се отвеждат и измъчват.

    Специално внимание се обръща на тези, които нямат сключен договор с Росатом. Трябва да се отбележи, че Руската федерация не е в състояние да уволни всички служители на централатя поради липса на работна ръка по съответната професия.

    Припомняме, че по-рано окупационното ръководство на ЯЕЦ намали изискванията за редица вакантни места в станцията, за да може съответния персонал да бъде внесен от Руската федерация и да бъде заменен украинският.

    П.П. Интересно е, какво качество на труда ще предоставят насилно принъдените да работят за нежелан от тях работодател? Култура на безопасност, култура на сигурност, мотивация на персонала? Забравте тези термини…

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари