ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Енергоатом проведе преговори с UKEF относно финансирането на доставките на продукт от обогатен уран

24.03.2023

На 21 март 2023 г. Петро Котин, президент на Държавно предприятие Енергоатом, се срещна с главния изпълнителен директор на UKEF Тим Рийд в Лондон.

По време на срещата страните обсъдиха възможността за предоставяне на заем на Energoatom за финансиране на доставката на продукт от обогатен уран по договора между SE Energoatom и Urenco, който UKEF може да действа като гарант.

 

 

 

Освен това Петро Котин информира ръководството на UKEF за работата на украинските атомни електроцентрали в условията на руска военна агресия, пълния отказ на Енергоатом от руско ядрено гориво и постигнатите договорености с международните партньори относно неговото производство и доставка.
И също така подчерта необходимостта от деокупация на превзетата от врага Запорожка АЕЦ и връщането й под пълен контрол на компетентен, легитимен оператор – Енергоатом – в името на сигурността на целия свят.

Тим Рийд изрази подкрепата си за Украйна в борбата й срещу руските нашественици, оцени положително постигнатите от Енергоатом споразумения за осигуряване на стабилността на доставките на ядрено гориво.
Той също така приветства наличието в Украйна и компанията на стратегически план за възстановяване и развитие на енергийния сектор, включително ядрения сектор, след победата във войната.

▪️ Като напомняне, през 2020 г. беше подписан Меморандум за разбирателство между Кабинета на министрите на Украйна и държавния секретар на Нейно Величество, действащ чрез Отдела за гарантиране на експортни кредити (UKEF). Според него UKEF ще може да предоставя кредитни гаранции в подкрепа на британския износ на украинския пазар.

Източник: https://t.me/energoatom_ua/12476

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари