ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Благодарение на новата газотурбинна мобилна електроцентрала ще се увеличи производственият капацитет на енергийната система на Украйна

08.02.2023

На 7 февруари 2023 г. се проведе церемония по предаването на газотурбинна мобилна електроцентрала, получена от USAID като част от техническата помощ за енергийния сектор на Украйна, който е повреден в резултат на редовни терористични атаки от Руската федерация.

 

От украинска страна в събитието участваха министърът на енергетиката на Украйна Герман Галущенко и президентът на ДП „НАЕК „Енергоатом“ Петро Котин.
Съединените американски щати бяха представени от извънредния и пълномощен посланик на САЩ в Украйна Бриджит Бринк и заместник-администраторът на USAID Изабел Коулман.

 „Това е изключително необходимо оборудване за Украйна от нашите американски партньори, което ще помогне да се увеличи производственият капацитет на енергийната система на Украйна с 28 MW, ще позволи бързо възстановяване на захранването на АЕЦ поне за собствените нужди на централите в случай. от загубата на електроенергия поради ракетни или артилерийски атаки и също така ще осигурят съоръжения с критична инфраструктура и цивилното население с електричество и топлина през тази трудна зима.
Важно е, че 28 MW са дори повече от маневрената мощност на един хиляден ядрен енергоблок“, каза Петро Котин, ръководител на Енергоатом.

Той обясни, че всъщност това е допълнително производство на газ в Украйна, което значително ще подпомогне електроенергийната система, но, за съжаление, няма да реши напълно проблема в случай на спиране на тока, така че „трябва да има много повече такива системи и компанията вече подготвя екип, който ще може да работи по това оборудване, ако се вземе решение за по-голям брой мобилни газови генератори.“

Според президента на НАЕК предоставянето на това оборудване е ярък пример за помощта на USAID за енергийния сектор на Украйна по време на пълномащабната агресия от страна на Русия.

В момента тази мобилна електроцентрала е инсталирана в едно от критичните инфраструктурни съоръжения на Украйна и ще бъде пусната в експлоатация и свързана към електрическата мрежа в близко бъдеще.

За справка

Газотурбинната мобилна електроцентрала, произведена в САЩ от General Electric, е транспортирана до територията на Украйна с два полета от летище Хюм (САЩ) до летище Жешув (Полша), а оттам е транспортирана до Украйна. Транспортът е организиран от НАЕЦ „Енергоатом“.

Източник: https://t.me/energoatom_ua/11824

Tags: , , ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари