ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Южна Корея представя предложение на Турция за нов проект за АЕЦ

01.02.2023

Южнокорейската Korea Electric Power Corp. (KEPCO) заяви във вторник, че е представила предварително предложение на Турция за участие в проект за изграждане на четири ядрени енергоблока в европейската част на страната.

 

Шефът на KEPCO Cheong Seung-il се срещна с министъра на енергетиката на Турция Фатих Донмез в понеделник и представи предложението за изграждането на четири реактора, способни да осигурят по 1400 мегавата всеки в северната част на страната, съобщи компанията.

Двете страни водят разговори за проекта, който се прогнозира да струва около 40 трилиона вона (32,55 милиарда щатски долара), а през декември миналата година турското правителство поиска от KEPCO да представи предложение.

Предложението включва плана на Южна Корея за това как да осъществи проекта и информация за нейните възможности за изграждане на атомна електроцентрала, каза KEPCO.

„Двете страни започнаха сериозни дискусии по проекта. Те ще извършат тест за осъществимост, за да излязат с оптимален начин за реализиране на проекта“, каза KEPCO в съобщение.

Чеонг подчерта, че 10 ядрени реактора, базирани на усъвършенстваната технология APR1400, са успешно построени и стабилно управлявани както у дома, така и в чужбина, включително тези в атомната електроцентрала Barakah в Обединените арабски емирства, а Южна Корея е надежден бизнес партньор, който отговаря на бюджетите на нациите на клиентите и периодите на строителство, като същевременно гарантира безопасност.

Южна Корея си постави за цел да изнесе 10 ядрени реактора до 2030 г. като част от силния си стремеж за стимулиране на сектора на ядрената енергетика.

Източник: https://m-en.yna.co.kr/view/AEN20230131004200320?section=news

Tags: , ,

One Response to Южна Корея представя предложение на Турция за нов проект за АЕЦ

 1. Красимир Христов on 05.02.2023 at 21:40

  Помолих главния редактор на http://atominfo.ru/ Александър Уваров за коментар относно възможността за участие на Росатом в съвместни проекти в Турция. Предлагам ви неговия коментар:
  Отношенията ни с турци и корейци са нормални.
  Има успешно сътрудничество с корейците в Египет.
  Теоретично е възможно някакво сътрудничество и в Турция по нови проекти.
  Ще видим.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари