ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Казахстан продължава преговорите с EDF

01.02.2023

Казахстан продължава дискусиите с френската компания EDF, включително предложения за реактор EPR-1200, потвърди Министерството на енергетиката на Казахстан. EDF е един от четиримата потенциални ядрени доставчици, които страната обмисля в момента.

 

 

Министърът на енергетиката Болат Акшолаков се срещна с Вакис Рамани, старши вицепрезидент на EDF за развитието на нови международни ядрени проекти, за разговори за двустранно сътрудничество в областта на мирното използване на атомната енергия на 26 януари, съобщиха от министерството.

Предложението на EDF за реактор EPR-1200 като първата ядрена електроцентрала в Казахстан беше един от „редица ключови въпроси“, които се обсъждаха, добави той. Той също така отбеляза откриването през 2021 г. на завода за сглобяване на ядрено гориво Ulba-FA в Уст-Каменогорск, който използва технологията Framatome за производство на гориво за китайски атомни електроцентрали.

Страните „изразиха увереност в продължаване на съвместната работа за създаване на взаимноизгодно партньорство за развитие на ядрената енергетика“, съобщиха от министерството.

EDF е един от четирите чуждестранни потенциални доставчици на ядрени технологии, които сега се разглеждат от Казахстан, заедно с CNNC от Китай, KHNP от Южна Корея и Росатом от Русия, каза министерството.

Източник: https://world-nuclear-news.org/Articles/Kazakhstan-continues-discussions-with-EDF

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари