ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Френската EDF предлага реактор EPR-1200 за първата АЕЦ в Казахстан

28.01.2023

На 26 януари 2023 г. министърът на енергетиката на Република Казахстан Болат Акчулаков се срещна с Вакис Рамани, старши вицепрезидент по развитието на нови международни ядрени проекти на френската компания Électricité de France (EDF).

На срещата бяха обсъдени редица ключови въпроси от развитието на двустранното сътрудничество в областта на мирното използване на атомната енергия, включително реактора EPR-1200, предложен от френската страна за първата атомна електроцентрала в Казахстан.

Франция има пълен цикъл на производство на ядрено гориво.
През 2021 г. в Уст-Каменогорск стартира заводът Ulba-TVS за производство на готово ядрено гориво за китайски атомни електроцентрали по френската технология Framatome.

В резултат на срещата страните изразиха увереност в продължаване на съвместната работа за изграждане на взаимноизгодно партньорство за развитие на ядрената енергетика.

Списъкът на потенциалните доставчици на ядрени технологии, разглеждан от Казахстан, включва 4 чуждестранни компании (китайската CNNC, руската държавна корпорация „Росатом“, френската EDF и южнокорейската KHNP), които разполагат с изпитани във времето технологии за високомощни реактори с експлоатационен опит.

Припомняме, че през ноември 2022 г., като част от посещение във Франция, президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев проведе среща с генералния директор на EDF Люк Ремонт, за да обсъди въвеждането на модерни технологии в ядрената енергетика.

За справка

EDF е най-голямата френска компания за производство на енергия и най-големият оператор на атомни електроцентрали в света, 92,71% от акциите на която са собственост на държавата.
В момента EDF управлява 56 реактора във Франция с обща мощност – 61,4 GW.
През 2021 г. компанията е произвела 523,7 TWh (410 TWh – АЕЦ) електроенергия.
Производството на електроенергия от компаниите на EDF през 2021 г. е, както следва: атомни електроцентрали – 78,2%, водноелектрически централи – 8,8%, газ – 7,3%, мазут – 1%, въглища – 0,7%, други – 4%.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-238868

Tags: , ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари