ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В украинските ядрени централи не е открито военно оборудване, съобщи МААЕ

26.01.2023

Инспекция на украинските ядрени централи не е открила никакво военно оборудване, което опровергава по-ранно твърдение на Русия, каза шефът на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси пред Европейския парламент.

 

 

 

Г-н Гроси каза на официални лица, че неговата агенция е установила постоянно присъствие във всички украински ядрени съоръжения и той е наредил инспекции днес, за да установи дали някои от тях съдържат военно оборудване.

Той също така каза, че това е вторият път, когато МААЕ успява да „развенчае обвиненията за незаконни неща и много опасни неща, които се случват в тези съоръжения“.

„Резултатът от тези проверки беше отрицателен“, каза той.

За контекст: Вчера руската служба за външно разузнаване (SVR) обвини Украйна, че съхранява доставено от Запада оръжие в атомни електроцентрали в цялата страна.

Руската шпионска агенция не предостави доказателства за твърдението.

В изявление на SVR се казва, че доставените от САЩ ракетни установки HIMARS, системи за противовъздушна отбрана и артилерийски боеприпаси са били доставени в атомната електроцентрала Ровно в северозападна Украйна.

Въпреки това Михайло Подоляк, съветник на президента Володимир Зеленски, каза, че страната му никога не е използвала атомни електроцентрали за съхранение на оръжия.

Източник: https://news.sky.com/story/ukraine-war-latest-news-russia-warns-us-germany-tanks-12541713?postid=5292961#liveblog-body

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари