ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Златни перспективи: горивни иновации за малки атомни електроцентрали

26.01.2023

ТВЕЛ разработи гориво за модернизиран плаващ енергоблок (МПЕБ). Четири такива MПЕБ ще бъдат построени за Баимския минно-обогатителен комбинат, чиито ресурси се оценяват на 9,5 милиона тона мед и 16,5 милиона унции злато.

 

 

Модернизираният плаващ енергоблок (ПЕБ) се състои от два реактора RITM 200S с електрическа мощност 53 MW всеки. За новата активна зона е използвано изпитано с времето гориво от ядрени ледоразбивачи, но с обвивка от устойчива на корозия хром-никелова сплав 42ХНМ, която има уникални характеристики и ще осигури необходимия срок на експлоатация на горивните елементи.

 „Реакторната инсталация на модернизирания плаващ енергоблок е по-икономична в експлоатация в сравнение със съществуващата ПАТЭС с повишена надеждност и безопасност“, отбелязва водещият технолог на ВНИИНМ Евгений Майников.

Техническият проект на горивния елемент за РИТМ 200С е готов. ВНИИНМ разработи технологията на производство на собствена експериментална база. Следващият етап е внедряването в Машиностроителния завод и производството на опитна партида.

Източник: https://t.me/StranaRosatom/4468

Tags: ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари