ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


NRC сертифицира първия дизайн на малък модулен реактор в САЩ

25.01.2023

Американската комисия за ядрено регулиране (NRC) издаде окончателното си правило issued its final rule  във Федералния регистър, за да удостовери малкия модулен реактор на Nuscale Power.

 

NuScale VOYGR™ SMR power plant

 

Модулът за захранване (енергоблок – б.р.) на компанията става първият SMR дизайн, сертифициран от NRC, и само седмата реакторна конструкция, изчистена за използване в Съединените щати.

Правилото стана действащо на 21 февруари 2023 г. и оборудва нацията с нов чист източник на електроенергия, за да помогне за намаляване на емисиите в цялата страна.

Историческо създаване на правила

Публикуваното окончателно създаване на правила позволява на комуналните услуги да се позовават на SMR дизайна на Nuscale при кандидатстване за комбиниран лиценз за изграждане и експлоатация на реактора.

Дизайнът е усъвършенстван SMR с лека вода с всеки модул за захранване, способен да генерира 50 мегавата електроенергия без емисии.

SMR електроцентралата на Nuscale на Voygr ™ може да разполага с до 12 фабрично изградени модула за захранване (енергоблока), които са около една трета от размера на мащабен реактор. Всеки енергоблок използва естествени процеси, като конвекция и гравитация, за да се охлади пасивно реактора без допълнителна вода, мощност или дори действие на оператора.

Съединените щати

„Радваме се да обявим историческото създаване на правила от Комисията за ядрено регулиране на малкия модулен реактор на Nuscale и благодарим на Министерството на енергетиката (DOE) за подкрепата им през целия този процес“, заяви президентът на Nuscale Power и главния изпълнителен директор Джон Хопкинс.
„DOE е безценен партньор с обща обща цел-за установяване на иновативен и надежден източник на енергия без въглерод тук, в САЩ, очакваме с нетърпение да продължим нашето партньорство и да работим с DOE, за да внесем проекта за електроенергия без въглеродни въглеродни въглеродна енергия UAMPS, за да донесе на UAMPS Carbon Free Power Project – проект до завършване. “

„SMRs вече не са абстрактна концепция“, каза помощник-секретарят по ядрената енергетика д -р Катрин Хъф.
„Те са истински и са готови за разполагане благодарение на упоритата работа на Nuscale, университетската общност, нашите национални лаборатории, индустриални партньори и NRC. Това е иновация в най -добрия си вид и ние токущо започваме тук в САЩ! “

В момента Nuscale върви нагоре, за да даде възможност на всеки модул да генерира до 77 мегавата. Очаква се NRC да прегледа заявлението им тази година.

Подпомагане на развитието на SMR

Министерството на енергетиката на САЩ предостави повече от 600 милиона долара от 2014 г. насам в подкрепа на проектирането, лицензирането и разполагането на електроцентралата VOYGR SMR на NuScale и други вътрешни SMR концепции.

В момента DOE работи с Юта Асоциирани общински енергийни системи (UAMPS) чрез проекта за безвъглеродна мощност, за да демонстрира шестмодулен NuScale VOYGR завод в Националната лаборатория на Айдахо.

Очаква се първият модул да бъде пуснат в експлоатация до 2029 г. с пълна експлоатация на завода през следващата година.

За справка

UAMPS завърши дейностите по подземното проучване на предложената INL площадка и се очаква да подаде комбинирано заявление за лиценз до NRC през първото тримесечие на 2024 г.

Nuscale Power има 19 подписани и активни вътрешни и международни споразумения за разгръщане на инсталации за SMR в 12 различни страни, включително Полша, Румъния, Чехия и Йордания в допълнение към проекта за производство на електроенергия без въглерод.

Източник: https://www.energy.gov/ne/articles/nrc-certifies-first-us-small-modular-reactor-design

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари