ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ и Европа внасят уран от Русия. Ами ако санкциите сложат край на това?

25.01.2023

Ако срещу Росатом бъдат наложени санкции, това може да доведе до спиране на износа на уран за ядрената индустрия в САЩ и Европа, пише The Washington Post.

Съединените щати и вероятно Европейският съюз могат да наложат санкции на Росатом, който изнася уран за използване в ядрени реактори. Зависимостта на САЩ от руското ядрено гориво е значителна, но американските компании имат няколко възможности за заместване на доставките, ако Росатом попадне под санкции.

 

Как САЩ и Русия се преплитат в гражданския ядрен бизнес?

След Студената война лидерите на Съединените щати и Руската федерация се съгласиха, че Русия разглобява част от ядреното си оръже и го изпраща в Съединените щати за пренасочване и използване в граждански ядрени реактори по програмата „Мегатонове в магавати“.
Съединените щати се опитаха да стартират проекта „Американска центрофуга“, който беше извършен от компанията United States Enrichment Corporation (USEC). Тя реализира печалба от споразумението ВОУ-НОУ (Междуправителственото споразумение на Руската федерация и Съединените щати, което оперира през 1993-2013 г., при обработката на поне 500 тона руски силно обогатен отъжеен уран в ниско обогатен уран за нуждите на американската ядрена енергетика).

Програмата приключи през 2013 г. По време на 20-годишната програма до 10 процента от електроенергията в САЩ е генерирана от гориво, произведено от руски бойни глави. През 2021 г. Съединените щати са закупили 14 процента от нуждите на страната от уран от Русия.

Русия има най -големите мощности за обогатяване в света (почти половината от света). По -голямата част от уранът, изнасян от Русия, е закупен в Казахстан – страна, която няма достъп до морето и доставя своя уран в Европа и САЩ чрез Руската федерация.

Хенри Соколски, изпълнителен директор на Образователния център за политика за неразпространение на оръжия, каза, че „в най-лошия случай някои дългосрочни руски договори за доставка не могат да бъдат изпълнени и това може да увеличи цената на електроенергията с 1 или 2 процента“. Може ли този източник на захранване да бъде заменен бързо? Американските комунални услуги правеха дългосрочни планове още преди избухването на военните действия в Украйна.

Пол Адамс, говорител на Constellation, най-голямата американска ядрена компания с 21 реактора, каза, че покупките са направени „години напред“, за да се осигури достатъчно гориво за „няколко години – независимо от евентуални санкции“. Това изисква уранът да бъде добит, обогатен и поставен в горивни пръти.

Но борбата за разнообразяване на доставките на природен уран вече е в ход. Съединените щати насочиха вниманието си към Канада, където Cameco, вторият по големина доставчик на уран в света, се съгласи да отвори отново две от големите си мини. Освен това друга канадска минна компания, Global Atomic, заяви, че ще разработи уранова мина в Нигер, която може да бъде пусната в експлоатация през 2025 г.

По-трудно от добива на уран е доминирането на Русия в процеса на обогатяване, каза Франк фон Хипел, съосновател на Програмата за наука и глобална сигурност на Принстънския университет и Международния панел за делящи се материали. Един от начините да се справим с това, казва той, е да „презареждаме“ реакторите, така че да влезе повече естествен уран и повече уран-235 да попадне в отпадъците от реактора с обеднен уран.

Фон Хипел смята, че известно количество уран от Казахстан може да бъде изнесено през Китай. Джесика Рейес Сондрот, асоцииран редактор на Nuclear Intelligence Weekly, каза, че е „напълно законно“, но е трудно предвид търговското напрежение. А Джан Хуей от Училището по управление. Кенеди от Харвардския университет съобщи, че обогатителният капацитет на Китай „е в състояние да посрещне (или съпостави) нуждите на неговите собствени вътрешни реактори“.

 

До каква степен санкциите ще навредят на руската икономика?

Според фон Хипел разходите на американските и европейските купувачи на руския уран и продуктите от неговото обогатяване е около 1 милиард долара.
Това е пренебрежимо малко в сравнение с въздействието на санкциите върху руския петрол и природен газ, но ще бъде неуспех за Росатом, който оценява приходите си в чужбина на около 8 милиарда долара.

 

Може ли Росатом да заобиколи санкциите на САЩ чрез посредници?

По-рано тази година Европа и Съединените щати успяха да увеличат въздействието на санкциите върху руските доставки на петрол и газ, въпреки факта, че търговци и корабни компании участваха в тези транзакции. Тези посредници също бяха уязвими.

По правило руското ядрено гориво се купува чрез Tenex, дъщерно дружество на Росатом, и американската компания Centrus Energy. Дали САЩ ще наложат санкции сами или заедно с европейските си съюзници, сега е трудно да се каже.
Няколко проектирани от Русия реактора се намират в Европейския съюз и изискват произведено в Русия ядрено гориво.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-238701

Tags: , , ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари