ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ENUSA ще произвежда гориво за ВВЕР-440 в сътрудничество с Westinghouse

24.01.2023

И двете компании току-що формализираха споразумение, чрез което и ексклузивно ще произвеждат горивото за реакторите ВВЕР-440.

 

 

ENUSA стартира всички необходими дейности за преинсталиране на производствената линия за този продукт в своята фабрика Juzbado, която се очаква да бъде завършена и лицензирана през 2023 г.

И двете компании постигнаха това споразумение с цел да позволят на операторите да разнообразят събирането на това ядрено гориво и да намалят зависимостта от настоящия доставчик.

ENUSA и Westinghouse Electric Sweden AB официално подписаха споразумение за сътрудничество по отношение на производството на гориво ВВЕР-440.

Това споразумение, което влезе в сила на 1 декември, установява, че изключително Westinghouse и ENUSA ще си сътрудничат в производството на гориво VVER-440 за страните, които в момента експлоатират този тип реактор.

Двете компании постигнаха това споразумение, което ще позволи на операторите да диверсифицират събирането на това ядрено гориво и да намалят зависимостта от настоящия доставчик, стратегически съобразявайки се с желанието на Европейския съюз да осигури реална алтернатива в доставките на гориво.

Събитията от последните месеци принудиха компаниите от ядрения сектор да извършат задълбочен анализ на пазарната ситуация и да предприемат необходимите мерки за гарантиране на сигурността на доставките на ядрено гориво, поради което двете страни формализираха съобщението, направено по време на честването на Световния ядрен симпозиум в Лондон миналия септември.

По време на тази среща те вече изразиха желанието си за установяване на по-голямо и по-добро сътрудничество, както и необходимостта от предприемане на действия по незабавен и координиран начин, така че настоящите и потенциалните клиенти да могат да възприемат ангажимента за безопасно снабдяване с гориво.

Източник: https://www.enusa.es/enusa-westinghouse-combustible-vver-440/

Tags: , , ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари