ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Офертите на Корея за износ на ядрени реактори печелят популярност в Африка

24.01.2023

Длъжностни лица от държавните ядрени енергийни компании ще посетят Уганда тази седмица по искане на техните колеги в Африка за консултация за изграждане на два 1000-мегаватови (MW) реактора до около 2030 г., според пазарни наблюдатели и Korea Hydro & Nuclear Power ( KHNP), вторник.

 

Проектът, който може да възлезе на 9 милиарда долара (11,3 трилиона вона), е най-новото развитие в продължаващото търсене от страни по света, които се стремят да укрепят енергийните партньорства с Корея. Страната от Източна Азия все повече се признава за своята цена, качество и технологични предимства, най-добре капсулирани от APR1400 ― разработен в Корея ядрен реактор с капацитет от 1400 MW. Сред страните, които проявяват интерес, са Полша и Чехия, както и Гана.

Допълнителна подкрепа на експортната заявка е новият стремеж на президента Юн Сук Йол в енергийната политика, според който страната планира да изнесе около 10 реактора до 2030 г., в наскоро отбелязано преориентиране на своята енергийна инициатива, така че да напредне и издигне често демонизирания източник на енергия в двигател на растежа на разчитащата на износ икономика на Корея.

Най-малко двама служители на KHNP са заминали за Кампала, столицата на Уганда, по покана на Министерството на енергетиката и развитието на минералите на страната.

Петдневното бизнес пътуване ще бъде съсредоточено преди всичко върху полагането на основите за по-нататъшни прегледи на осъществимостта и планиране на строителството. Те ще прегледат кандидатите за строителни площадки, включително Буенде, град на 100 километра североизточно от столицата.

„Посещението е само началният етап от сътрудничеството, което ще отнеме години, за да даде плод“, каза служител на KHNP. „Това може да се развие в по-осезаеми дискусии през идните години, в зависимост от темпото и степента на натиск, демонстриран от властите в Уганда, наред с други важни фактори.“

Специализираните стратегии на Корея за посрещане на нарастващото търсене на енергия бяха предизвикани и подсилени от нахлуването на Русия в Украйна и произтичащите от това скокове на цените на основните световни суровини, включително суровини и енергия.

Силните резултати на Корея в производството на ядрена енергия, поддръжката на съоръженията, както и навременната доставка на ценово конкурентни реактори, до голяма степен са подкрепени от четирите ядрени реактора APR1400 в атомната електроцентрала Barakah в Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Страната от Близкия изток подписа сделка за 20 трилиона вона с Корея за изграждането на реакторите през 2009 г. Два работят, а останалите два ще започнат търговска експлоатация съответно през тази и следващата година.

Също така високо ценена е способността на Корея да изгради ядрено енергийно съоръжение с единична цена около 3 570 долара на 1 киловат инсталирана мощност – много по-евтино от своите връстници, САЩ, Русия и Франция.

Дали Корея ще успее да спечели?
Китай, нарастващ световен строител на ядрени енергийни съоръжения, остава най-голямата пречка, тъй като втората по големина икономика в света разширява присъствието и влиянието си в Африка, най-вече чрез разширяване на кредитни линии под формата на инвестиции .

Източник: https://www.koreatimes.co.kr/www/tech/2023/01/129_343329.html

Tags: , ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари