ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Уестингхаус губи АЕЦ „Коберг“ в ЮАР

23.01.2023

Компанията „Westinghouse“ загуби възможността да доставя ядрено гориво за южноафриканската АЕЦ Коберг (Koberg).

 

 

 

Работата по лиценза

Атомната електроцентрала Koeberg е единствената действаща атомна електроцентрала в Африка днес. Състои се от два енергоблока с PWR реактори, електрическата мощност на всеки блок е 930 MW(e) нетно.

Строежът на блоковете започва през 1976 г. и е въведена в експлоатация през 1984-1985 г. В момента се разглежда възможността за удължаване на срока на експлоатация на блоковете с 20 години, тоест до 60 години.

Френската компания Framatome действа като доставчик на реакторна технология за АЕЦ Koeberg. Първоначално тя беше доставчик и на гориво, но през 90-те години Westinghouse също се заинтересува от африканската централа. Първите доставки на гориво от Westinghouse са направени в началото на 2000 г.

Ядреното гориво се изнася за Южна Африка от Westinghouse по лиценз за износ под номер X1252, издаден на 31 декември 2000 г.

В лиценза, наред с други неща, се посочва, че директният производител на горивните касети е шведската компания Westinghouse, където отделните компоненти за монтаж се доставят от САЩ.

Лицензът е издаден от Комисията за ядрено регулиране на САЩ (NRC). Той изтече на 31 декември 2020 г., но регулаторите се съгласиха временно да оставят лиценза в сила, докато тече процесът на кандидатстване за подновяване (този подход се счита за приемлив от NRC).

Споразумение 123

Освен това в съдбата на лиценза се намесват съображения от по-висок порядък.
В САЩ основополагащият документ за договорите за ядрен износ са междуправителствените споразумения, известни като споразумения „123“.

Споразумението 123 между САЩ и Южна Африка беше подписано през август 1995 г. и влезе в сила през декември 1997 г.
Срокът му на действие изтичаше в началото на декември 2022 г. и предварително страните не бяха против удължаването му. По-специално президентът на САЩ Джо Байдън също говори за съгласието си с удължаването миналия август.

Но нещо се обърка с политиците и на 4 декември 2022 г. споразумението „123″ с Южна Африка загуби силата си без гръмки думи.
Южна Африка вече не се споменава в актуалния списък  на действащите споразумения.

Всъщност

„Лицензът за износ XCOM1252 беше издаден при спазване на гаранциите на Южна Африка за неразпространение – изнесените компоненти ще бъдат предмет на условията на споразумението „123“ между САЩ и Южна Африка…
На 4 декември 2022 г. споразумението „123“ изтече.
По този начин гаранциите от Южна Африка, които бяха използвани като основа за одобрението на лиценза XCOM1252, вече не са валидни“, се казва в писмо, изпратено от NRC до Westinghouse на 13 януари 2022 г.

Така отсега нататък се забраняват всички експортни доставки от САЩ за шведския завод „Уестингхаус“, предназначени за нуждите на производството на ядрено гориво за АЕЦ „Кьоберг“.

Американските регулатори ще продължат да разглеждат заявлението на Westinghouse за удължаване на лиценза XCOM1252 (заявлението беше подадено през есента на 2020 г.).
Очевидно резултатът от разглеждането ще зависи пряко от бъдещата съдба на споразумението „123″ с Южна Африка.

Източник: http://atominfo.ru/newsz05/a0949.htm

Tags: , ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари