ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Държавната ядрена компания на Русия подпомага военните усилия, което води до призиви за санкции

22.01.2023

Руският държавен ядрено-енергиен конгломерат работи за снабдяването на руската оръжейна промишленост с компоненти, технологии и суровини за ракетно гориво, показват документи, подпомагайки смъртоносната атака на Москва срещу Украйна и водеща до призиви към компанията, Росатом, да бъде поставена под санкции.

Писмо от ръководителя на отдела на Росатом, датирано от октомври 2022 г. и получено от украинското разузнаване, се отнася до скорошна среща с Министерството на отбраната и представители на военно-промишления комплекс на Русия. На него се вижда как държавната ядрена компания предлага да предостави стоки на руски военни части и на руски оръжейни производители, които са под санкции.

Производителите на оръжия включват Алмаз-Антей, производител на ракетни системи; НПК Техмаш, който произвежда неуправляеми бомби и системи за залпов ракетен изстрел; Vysokotochniye Kompleksy, който произвежда ракети Искандер; НПО „Сплав“, което произвежда ракетни установки „Ураган“, изстрелващи касетъчни бомби; държавният самолетостроителен конгломерат; и няколко руски производители на бронирани превозвачи и танкове. Подробни описания на продуктите, налични за използване от руската армия и оръжейната индустрия, са приложени към писмото, предоставено на The Washington Post.

Росатом отдавна се представя като цивилен субект, управляващ ядрени електроцентрали в търговски партньорства по целия свят, въпреки ролята си в разработването на ядрени оръжия за Русия. „Росатом е известна в ядрения свят като гражданска ядрена компания. По същество това е името на марката му“, каза Марк Хибс, старши сътрудник в програмата за ядрена политика на Фондацията Карнеги за международен мир.

Но войната на Русия срещу Украйна разкрива колко тясно компанията, която има борд, съставен от настоящи и бивши високопоставени служители от службите за сигурност на Русия, е преплетена с нейния военно-промишлен комплекс – и дори с руските военни операции в Украйна.

След като Русия нахлу в Украйна миналата година, служителите на Росатом са улеснили незаконното изземване на украинската АЕЦ Запорожия от Москва, според украински официални лица и указ на руския президент. Централата, най-голямата в Европа, беше прекъсвана няколко пъти от електрическата мрежа на Украйна, а военното противопоставяне в съоръжението доведе света „на една крачка от ядрена авария“, според шефа на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Мариано Гроси.

Свидетели казаха, че служителите на Росатом, разположени в централата, изглежда са насочили част от руската артилерия, насочена към централата, докато в разгара на обстрела през август украинският президент Володимир Зеленски определи атаката като „ядрен шантаж“ от страна на Москва. Украинското правителство заяви, че Русия умишлено се стреми да прекъсне електроцентралата, която сега е в режим на студено спиране поради артилерийския огън, от доставката на електричество за Украйна.

Росатом каза в отговор на искане за коментар, че „всички твърдения във вашето искане са напълно неверни“.

Предишни призиви на Украйна — подкрепена от Литва, Естония, Латвия и Полша — за налагане на санкции на Росатом заради участието й в превземането на атомната електроцентрала Запорожия не доведоха до действия, но разкритията за ролята й в подпомагането на руската оръжейна индустрия сега ще увеличи натиска за листване на компанията.

„Ако Росатом предоставя подкрепа за руската оръжейна индустрия, това подлежи на санкции“, каза Даниел Фрид, координатор по санкциите на Държавния департамент до 2017 г.

Компанията досега е избягала от санкции, отчасти на фона на опасения относно потенциалните икономически последици поради широкото й участие в гражданската ядрена енергетика по целия свят, включително в Западна Европа и Съединените щати. В Европейския съюз има 18 атомни електроцентрали, проектирани от Русия, „и това означава, че руснаците … имат влияние върху продължаването на работата на повечето от тези съоръжения“, каза Хибс, отбелязвайки, че в Словакия, проектираните от Русия централи произвеждат половината от електроенергията на страната. Съединените щати зависят от Росатом за около една четвърт от своите доставки на обогатен уран.

Освен това Росатом контролира около 30 процента от световния пазар за обогатяване на уран и 17 процента от пазара за реакторно гориво, а от приблизително 450-те атомни електроцентрали по света около 20 процента от тях са проектирани от Русия, каза Хибс . В момента „Росатом“ работи върху 23 ядрени енергийни блока по целия свят, включително в Индия, Турция и Египет, като портфейлът от чуждестранни поръчки възлиза на 200 милиарда долара.

Опитът за незабавно премахване на зависимостта от Росатом за доставки на ядрено гориво, управление на отпадъците и други споразумения за партньорство може да предизвика голяма нова нестабилност на цените на енергията в момент, когато ЕС. току-що излиза от мъчителната година на рязко нарастващи разходи за енергия, тъй като се отказа от руския петрол и газ.

Украинското правителство обаче засили натиска за санкции през последните седмици. Началникът на кабинета на Зеленски Андрий Йермак се срещна с координатора по санкциите на Държавния департамент Джеймс О’Брайън на 12 януари, за да обсъдят „Росатом“ и „засилването на санкциите срещу физически и юридически лица, които продължават да подкрепят агресията на Русия срещу Украйна“.

След разговори този месец със заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс, украинският премиер Денис Шмихал посочи, че очаква санкциите срещу Росатом да бъдат включени в следващия пакет от санкции на ЕС срещу Русия, като каза, че Москва „трябва да бъде наказана за атаките срещу Украйна енергийна индустрия.“

Украинският външен министър Дмитро Кулеба каза, че разкритията за участието на Росатом в доставките на руската оръжейна промишленост „бият тревожна камбана още повече и доказват, че проблемът е по-голям от известното досега“.

Източник: https://www.washingtonpost.com/world/2023/01/20/rosatom-ukraine-war-effort-sanctions/

Б.Р. – Специално преведох за мойте читатели цялата статия.
Няма да правя коментар,но ви предлагам внимателно да прочетете текста. Всеки има глава на раменете си!!!

Tags: ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари