ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Тихоокеанските острови призовават Япония да отложи освобождаването на отпадъците от Фукушима поради опасения от замърсяване

19.01.2023

СИДНИ, 18 януари (Ройтерс) – Тихоокеанските островни нации призовават Япония да отложи изпускането на вода от разрушената атомна електроцентрала във Фукушима поради опасения, че риболовът ще бъде замърсен, съобщи Форумът на тихоокеанските острови (PIF) в сряда.

 

 

Японското правителство каза миналата седмица, че водата от разрушената атомна електроцентрала Фукушима може да бъде изпусната в морето „около тази пролет или лято“, което поражда опасения от островните нации, които все още се борят с наследството от ядрените опити преди десетилетия.

Япония одобри бъдещото изпускане на повече от 1 милион тона вода от мястото в океана след пречистване през април 2021 г.

PIF, регионален блок от 17 островни нации, твърди, че изпускането на водата може да има голямо въздействие върху риболовните зони, на които разчитат островните икономики и където се добива до половината от световния улов на риба тон.

„Нашият регион е непоколебим, че няма да има изхвърляне, докато всички страни не потвърдят, че е безопасно“, каза генералният секретар на PIF Хенри Пуна в сряда на предавана на живо публична среща в Сува, Фиджи.

„Трябва да предотвратим действия, които ще ни доведат или подведат към друга голяма катастрофа с ядрено замърсяване в ръцете на други“, добави той, като каза, че тихоокеанските островитяни продължават да понасят ежедневно дългосрочните въздействия на наследството от ядрените опити.

Съединените щати проведоха ядрени опити на тихоокеанските острови през 40-те и 50-те години на миналия век и Маршаловите острови продължават да водят кампания за повече компенсации от Вашингтон за трайни последици за здравето и околната среда.

Източник: https://www.reuters.com/world/asia-pacific/pacific-islands-urge-japan-delay-release-fukushima-waste-over-contamination-2023-01-18/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари