ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Игналинската АЕЦ подписа договори за демонтаж на реакторите РБМК

17.01.2023

Игналинската АЕЦ подписа два договора за предоставяне на услуги за проектиране на технологии за демонтаж на реактори с големи компании на световния пазар на ядрената енергетика: консорциум на Westinghouse Electric Spain SAU, Jacobs Slovakia s.r.o. и Литовския енергиен институт, ръководен от Westinghouse Electric Spain (Испания), дъщерно дружество на американската компания Westinghouse Electric, и консорциум, ръководен от френската компания Electricite de France, състоящ се от Electricite de France и Graphitech.

„Подписването на тези договори е огромна и отговорна стъпка към реализирането на нашата крайна цел и визия, която е бъдещите поколения да не наследят неразумното бреме на управлението на радиоактивните отпадъци.“
„Твърдо вярвам, че това партньорство с компании от световна класа ще бъде от полза за всички страни, тъй като ще помогне да се придобие уникален и безценен опит, който ще заеме почетно място в световната история на ядрената енергетика и ще остане актуален в продължение на много години.
Извеждането от експлоатация на активната зона на реактора е най-трудната част от извеждането от експлоатация, така че за нас е чест да привлечем най-квалифицираните и надеждни международни експерти за този проект. Очаквам с нетърпение нашето сътрудничество“, каза генералният директор на INPP Аудриус Каменас.

Договорите са сключени за срок от 4 години, като максималната цена на всеки договор е 5 500 000,00 евро без ДДС.

Проектът е финансиран от програма Игналина на ЕС.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-238383

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари