ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Япония и САЩ ще засилят сътрудничеството си в разработването на ядрени реактори от следващо поколение

11.01.2023

Япония и Съединените щати се договарят да засилят сътрудничеството в разработването на реактори от следващо поколение и други области на ядрената енергия, според източници.

Благодарение на драстичния отказ на Япония от политиката, според която нямаше планове за изграждане или реконструкция на ядрени реактори, Токио и Вашингтон са готови отново да споделят подобни намерения за атомни електроцентрали.

Министърът на икономиката, търговията и промишлеността Ясутоши Нишимура, който в момента е на посещение в Съединените щати, трябва да се срещне с министъра на енергетиката на САЩ Дженифър Гранхолм в понеделник във Вашингтон, за да потвърди задълбочаването на отношенията на сътрудничество.

Очаква се двамата да се съсредоточат върху разработването на усъвършенствани леководни реактори, за които се смята, че са по-безопасни от конвенционалните реактори, и малки модулни реактори, чието разработване са поели инициативата от Съединените щати.

Нишимура ще обясни на срещата рамка, създадена от японското правителство, която би позволила на ядрените реактори да работят ефективно повече от 60 години и политика за насърчаване на изграждането на реактори от следващо поколение с оглед възстановяване на съществуващите, според източниците .

Японските и американските министри ще обсъдят как атомните централи могат да бъдат използвани за реализиране на декарбонизирано общество и бъдещето на реакторите от следващо поколение, казаха източниците.

На срещата се очаква двамата също така да обсъдят опасенията относно нарастващия недостиг на природен газ след нахлуването на Русия в Украйна. Япония се надява да осигури стабилни доставки на природен газ от Съединените щати.

Източник: https://asianews.network/japan-us-to-step-up-cooperation-in-developing-next-generation-nuclear-reactors/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари