ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна ще добави още 2 GW ядрено производство, – Герман Галущенко

10.01.2023

Плановете за следвоенно възстановяване на енергийния сектор на Украйна бяха обсъдени днес по време на среща между министъра на енергетиката на Украйна Херман Галущенко и вицепрезидента на Европейската комисия Франс Тимерманс.

 

 

„Нашата цел е да се съсредоточим върху увеличаването на възобновяемото и ядреното производство. До 2030 г. ще добавим още 2 GW ядрено производство. Възобновяемата енергия ще съставлява около 30%. До 2050 г. повече от 90% от електроенергията ще се произвежда от безвъглеродни източници“, написа шефът на Министерството на енергетиката във Facebook.

Той също така отбеляза, че по време на срещата е бил обсъден и въпросът за санкциите срещу руската енергийна индустрия: „Г-н Тимерманс отбеляза, че Европа на практика се отказва от зависимостта от руските изкопаеми горива“.

„В същото време е изключително важно изключването на Русия от списъка на ключовите износители на енергийни ресурси да не се превърне във временно явление за периода на войната“, подчерта Герман Галущенко.
Но той подчерта, че Руската федерация трябва завинаги (!) да изчезне от списъка на основните износители на световния енергиен пазар „и ние ще постигнем това“.

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари