ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Да бъдеш про-ядрен няма да е достатъчно – ето защо

06.01.2023

Ядрената енергетика – не само ядрената енергия – бележи изблик на иновации, различен от всичко, виждано от 50-те години на миналия век.
Въпреки че силният импулс за чакания енергиен източник с нулеви въглеродни емисии е обещаващ, известни клопки заплашват необходимия напредък.

 

 

Въпреки че ядрената индустрия търси одобрение от привържениците на климата в продължение на почти десетилетие, събитията през изминалата година изглежда подкрепиха перспективите на ядрената енергия и най-накрая я поставиха на повърхността в рамките на дискурса за декарбонизация.

Драматичната промяна се оформи, когато енергийната криза разбуни енергийните пазари по целия свят и се засили след нахлуването на Русия в Украйна.
Освен че принуждава политиците да признаят стойността на разнообразието от енергийни ресурси за енергийната сигурност, то подчертава особено по-силно предимство за енергийни източници с нулеви въглеродни емисии, тъй като светът се стреми да постигне амбициозни цели на политиката в областта на климата.
Но продължаващата криза също така подчерта спешността, при която светът трябва да постигне своя бърз преход.

Все по-голям брой енергийни лидери признават, че тези качества не могат да бъдат изпълнени без ядрена енергетика.
Докато д-р Фатих Бирол, изпълнителен директор на Международната агенция по енергетика (МАЕ), през май обяви само възможността ядрената енергетика да бъде готова за разширяване, през ноември той заяви: „Ядрената енергетика се завръща – и то по силен начин .”

Подробности на: https://www.powermag.com/being-pro-nuclear-wont-be-enough-heres-why/

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари