ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Япония – Заводът за преработка на ядрено гориво пред ново 2-годишно забавяне

04.01.2023

Завършването на завода за преработка на ядрено гориво в префектура Аомори ще бъде отложено с две години, 26-то отлагане от началото на проекта преди три десетилетия.

 

Заводът за преработка на ядрено гориво на Japan Nuclear Fuel Ltd. в процес на изграждане в Рокашо, префектура Аомори, през 2018 г.

 

Високопоставени служители на Japan Nuclear Fuel Ltd., оператор на съоръжението в процес на изграждане, казаха, че новата дата за завършване ще бъде през първата половина на фискалната 2024 г.
Длъжностните лица посетиха правителството на префектура Аомори и кметството на Рокашо, мястото на завода, на 26 декември, за да обяснят ситуацията.

Като по-ранна времева рамка за завършване беше посочена първата половина на фискалната 2022 г.
Но през септември компанията отложи този краен срок, без да посочи нова дата.

Japan Nuclear Fuel Ltd каза, че продължителните проверки на безопасността на съоръжението от Органа за ядрено регулиране са затруднили това и обеща да обяви новия краен срок до края на годината.

Според последната оценка на Japan Nuclear Fuel проверката на Nuclear Regulation Authority на детайлния проект на централата ще отнеме около година, докато проверките на централата ще отнемат четири до седем месеца, след като изчисти стандартите за безопасност.

Компанията заяви, че ще работи усилено, за да придвижи завършването до ранна дата през първата половина на фискалната 2024 г.

Въпреки това NRA многократно е критикувала компанията за това, че не е представила документи, които биха позволили на регулатора да провери характеристиките за безопасност на съоръжението.

Строителството на завода започва през 1993г.

Очаква се да играе решаваща роля в ядрената енергийна политика на Япония за преработка на отработено ядрено гориво от реактори в цялата страна за извличане на уран и плутоний за повторна употреба.

Но завършването на централата беше многократно отлагано поради множество неизправности в оборудването и продължителни проверки за безопасност от страна на NRA.

Цената на проекта вече е скочила до приблизително 14,4 трилиона йени (108,4 милиарда долара).

Източник: https://www.asahi.com/ajw/articles/14803106

 

 

 

 

 

 

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари