ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Японските физици синтезираха 113-я елемент

29.09.2012

Японските учени от физическия център RIKEN заявяват, че са успели да синтезират атома на 113-я елемент от таблицата на Менделеев. Този елемент за първи път беше получен през 2003 година от руски и американски физици по време на експериментите по синтезиране на 115-я елемент, но това откритие още не е признато от Международния съюз по теоретична и приложна химия.

В природата на съществуват елементи с атомни номера (брой на протоните в атомното ядро) по-големи от 92, тоест по-тежки от урана. По-тежките елементи, например плутоний, могат да се произвеждат в ядрените реактори, а елементите по-тежки от 100-тния (фермий) се получават само в ускорители, чрез бомбардиране на мишени с тежки йони. При сливането на ядрата на мишената и “снаряда” се синтезират ядрата на новите елементи.

Група учени под ръководството на Косуке Морита (Kosuke Morita) описват в статия, публикувана в  Journal of Physical Society of Japan, резултатите от многогодишните експерименти с линейния ускорител, намиращ се в град Вако край Токио.

От 2003 година изследователите се опитват да получат 113-ия елемент, като бомбардират в ускорителя мишена от бисмут (Bi290) със снопове цинкови йони (Zn70), ускорени до 1/10 от скоростта на светлината.

За този период са успели да фиксират три вериги на разпадане, съответстващи на събитието – раждането на 113 елемент – на 23 юли 2004 година, на 2 април 2005 година и на 12 август 2012 година. Времето на съществуване на ядрото на новия елемент е било между 4,9 и 0,3 ms.

Според японските учени, откритието им може да бъде основание за Международния съюз по теоретична и приложна химия да го признае. В такъв случай те ще получат право да дадат име на новия елемент.

За да се признае откритието обаче е необходимо независимо потвърждение – експериментът трябва да бъде повторен в друга лаборатория или при кръстосана реакция.

“Това е извънреден резултат, но да се експеримента ще бъде много трудно, защото се регистрира, примерно, едно събитие в година, а кръстосана реакция не съществува”, – коментира откритието за РИА Новости Андрей Попеко, заместник директор на Лабораторията на името на Флеров от Обединения институт за ядрени изследвания (ОИЯИ ) в Дубна.

Специалистите от тази лаборатория получиха за първи път през 2003 година 113-ия елемент съвместно с американските си колеги. Ядрата на този елемент са се раждали като “страничен продукт” при експериментите за синтезиране на 115-ия елемент. Тогава 115-я елемент е бил получен при сливане на ядрата на америций (Am243) и калций (Ca48). При разпадането си 115-ия се е превръщал в 113-ти, който на свой ред се е разпадал на по-леки ядра.Този резултат е бил официално публикуван в научното списание Physical Review C в началото на февруари 2004 година. През септември същата година японските учени са публикували съобщение за раждането на 113-я елемент при реакцията Bi290 с Zn70. По-късно руските учени съобщават, че са успели да получат 113-я елемент по време на експерименти за синтезиране на 117-я елемент.

През юни тази година руските учени са подали заявка в Международния съюз по теоретична и приложна химия за признаване на 113, 115, 117 и 118 елементи, които са били синтезирани в ОИЯИ – Дубна.

Източник: РИА Новости

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари