ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Канада – Масово ПСЕ на блоковете на АЕЦ Bruce Power с реактори „Candu“

29.12.2022

Блок 4 на канадската АЕЦ Bruce Power се върна в експлоатация след успешен 98-дневен планов ремонт, което представлява инвестиция от 130 милиона долара за удължаване на живота на блока.

 

Работата, извършена по време на прекъсването, включваше инспекции на горивните канали, за да се гарантира, че блокът ще работи безопасно до началото на планираното спиране за подмяна на основни компоненти (MCR) през 2025 г.
Блок 4 ще бъде подложен на друго планирано спиране за проверка през май 2023 г.

Проектът MCR започна през януари 2020 г. Осемте тежководни реакторни блока Candu под налягане на площадката в Брус (Брус А – блокове 1-4 и Брус Б – блокове 4-8) започнаха търговска експлоатация между 1977 и 1987 г. CAD13 на Bruce Power милиарда ($10 милиарда)
Програма за удължаване на живота, която включва управление на активи и MCR, започна през 2016 г. MCR, която започна с блок 6 и включва също блокове 3-8, ще удължи живота на обекта до 2064 г. Блокове 1 и 2 вече са били обновен. Очаква се работата да отнеме 46 месеца за всеки блок. Удължаването на живота ще добави около 30 до 35 години експлоатационен живот за всеки блок, докато други инвестиции ще добавят общо 30 реакторни години експлоатационен живот на централата

Технически подробности

Блок 4, по време на последното си прекъсване, беше първият от осемте блока, подложен на обширна модернизация на управлението на турбината, инвестиция от 90 милиона долара, която ще допринесе за надеждната работа на блока през следващите десетилетия. Майк Ренчек, президент и главен изпълнителен директор на Bruce Power, каза, че поддръжката, инспекцията и работата по проекта, извършена по време на планирани прекъсвания, „представлява огромна инвестиция в нашите агрегати за удължаване на експлоатационния им живот, за да се осигури чист и надежден източник на електроенергия за хората в Онтарио за срок от дълго време ”.

Като част от работата по време на прекъсването, като част от Проект 2030, нетният пиков капацитет на блок 4 се очаква да се увеличи с 3MWe до нова максимална мощност от 855MWe. Проект 2030 включва оптимизация на активи, иновации и използване на нови и ефективни технологии за постигане на постепенни надстройки и допълнителна производствена мощност от оперативни единици. Bruce Power се стреми към нетен пиков капацитет на обекта от около 7000 MW за 2030 г.

Блок 4 също беше спрян през май заради прекъсването на вакуумната сграда на Bruce A, при което и четирите работещи блока бяха извадени от експлоатация за планирани инспекции, както се изисква от Канадската комисия по ядрена безопасност.

Вакуумните сгради са уникални за многоблоковите генераторни станции Candu и са част от техните стабилни системи за безопасност, осигурявайки допълнителна защитна бариера за изпускане на радиоактивност в околната среда в изключително малко вероятния случай на ядрена авария. И четирите работещи блока трябва да бъдат спирани веднъж на всеки 12 години, за да се даде възможност за инспекции и поддръжка на вакуумната сграда.

Брус Пауър каза, че MCR е имал успешна година през 2022 г. По-голямата част от строителната фаза на прекъсването на блок 6 MCR е завършена и блокът трябва да бъде отново онлайн през четвъртото тримесечие на 2023 г.

Важен крайъгълен камък беше постигнат по-рано през декември със завършването на презареждането на модераторната система, която циркулира тежка вода (D2O) през каландрията, за да отстрани модераторната топлина по време на работа на реактора.

През ноември бяха премонтирани мостове на реакторната зона в хранилището на 6 блок. Мостовете на зоната на реактора пренасят машини за зареждане с гориво до всички блокове за инсталиране и премахване на горивни снопове, докато реакторът е включен, функция, уникална за реакторите Candu.

В същото време Bruce Power е в последния етап на подготовка за спирането на MCR на блок 3, планирано да започне на 1 март 2023 г. Ренчек каза, че е доволен от напредъка, постигнат към връщането на блок 6 обратно в експлоатация и пускането на блок 3 Прекъсване на MCR. Инвестициите на Bruce Power в MCR и Asset Management ще бъдат тясно координирани с Project 2030.

Източник: https://neimagazine.com/news/newsbruce-power-4-returns-to-service-10460077

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари