ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Финландската Terrafame ще започне първото в ЕС производство на уран като страничен продукт от руди на други метали

24.12.2022

Финландската минна компания Terrafame планира да започне добива на естествен уран като страничен продукт от добива на цинк и никел в своята мина Sotkamo в североизточната част на страната до лятото на 2024 година.

 

 

Обикновено уранова руда се отнася до скала, съдържаща поне 1 грам уран на килограм скала. Концентрацията на уран в скалата, добивана от Terrafame, е много по-ниска, около 17 mg/kg, и добивът на уран сам от такава скала не би бил икономически изгоден. Но добивът на уран като страничен продукт значително ще повиши икономическите резултати на компанията.

Предишният собственик на тази мина, Talvivaara Mining Company, вече е планирал да добива уран на това място и е изградил съоръжения за извличането му, но беше обявен в несъстоятелност през 2014 г. Впоследствие компанията е придобита от Terrafame, 70% собственост на държавната Finnish Minerals Group.

Terrafame подаде заявление за мащабен добив на уран в Министерството на заетостта и икономиката през октомври 2017 г. През февруари 2020 г. правителството издаде такова разрешение, което влезе в сила след одобрението на това решение от Върховния административен съд на Финландия през юни 2021 г.

Източник: https://www.atomic-energy.ru/news/2022/12/22/131454

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари